Delta IV Heavy și NROL-37

După câteva amânări, Delta IV Heavy, cea mai puternică rachetă pe care o avem în prezent, este gata să lanseze unul dintre cei mai grei sateliți care au fost transportați vreodată pe orbită. Pentru că misiunea NROL-37 este una secretă, derulată pentru agenția National Reconnaissance Office (agenție fondată în 1961, dar despre a cărei existență s-a aflat abia în 1996), nu știm exact masa satelitului, dar știm că Delta IV Heavy poate lansa maximum 6760 kilograme direct pe orbită geosincronă. Și mai știm că Delta IV Heavy este folosită tocmai pentru astfel de misiuni, când masa satelitului este prea mare pentru alte rachete (Atlas V sau Delta IV).

Lansarea programată pentru joi, 9 iunie, la ora 20:59 a fost amânată pentru că vremea nu a fost una prea favorabilă. O nouă tentativă va avea loc sâmbătă, 11 iunie, însă nici atunci vremea nu pare să fie prea cooperantă.

Se crede că satelitul din cadrul misiunii NROL-37 este unul din clasa Mentor, fiind o variantă îmbunătățită a mai vechilor sateliți din programul Orion. Este de așteptat ca după lansare, acesta să-și desfacă o antenă de aproximativ 100 de metri, folosită pentru interceptarea comunicațiilor interesante pentru National Reconnaissance Office (NRO). Alți șase sateliți Mentor au fost lansați la bordul unor rachete Titan IV (1995, 1998, 2003) sau Delta IV Heavy (2009, 2010, 2012). Pentru ca satelitul să ajungă direct în orbita geosincronă, treapta superioară a rachetei va efectua trei manevre suplimentare, în felul acesta nu va fi consumat din combustibilul satelitului pentru a ajunge în locația dorită.

Ultima lansare Delta IV Heavy a avut loc în 2014, când NASA a testat capsula Orion (numele nu are nicio legătură cu seria de sateliți secreți pomenită mai sus) și folosește trei motoare RS-68A (alimentate cu oxigen și hidrogen lichid) și trei propulsoare principale, cu diametrul rezervorului de 5 metri. Treapta superioară folosește un singur motor RL10B-2, care folosește același tip de combustibil. Este a 9-a lansare Delta IV Heavy (în această configurație costisitoare) — fiind rezervată doar pentru încărcături care nu pot fi montate pe alte rachete și menținerea sa în uz este subvenționată de US Air Force, pentru a avea la dispoziție o variantă suplimentară rachetei Altas V — și a 32-a lansare Delta IV în general (din 2002).

Lansare va putea fi urmărită în direct, pe site-ul companiei United Launch Alliance (ULA).

Următoarea lansare Delta IV Heavy este programată abia pentru 2018.

Delta IV Heavy
Delta IV Heavy pe rampa de lansare