Shijian 10 — satelitul care revine acasă

Marți la ora 21:00 a avut loc lansarea satelitului Shijian 10 la bordul unei rachete Changzheng 2D (în două trepte), de la cosmodromul din Jiuquan. Shijian este un satelit mai deosebit, remarcându-se prin posibilitatea sa de a se reîntoarce pe Pământ. Practic funcționează ca o capsulă fără echipaj uman, oferindu-le astfel cercetătorilor să deruleze experimente științifice la bordul său, cât timp satelitul se află pe orbită, după care pot avea acces la aceste experimente, odată ce are loc recuperarea acestora, după revenire pe Pământ. O astfel de capsulă este folosită și de Rusia, care a fost folosită de 16 ori din 1985, ultima lansare având loc în iulie 2014 (iar rezultatele unor experimente nu au fost chiar cele dorite).

Shijian 10 trebuia să ajungă pe o orbită 220 x 468 km, însă în prezent acesta se află pe o orbită inferioară, 234 x 265, ceea ce poate indica o problemă a lansatorului, care nu a oferit viteza necesară atingerii parametrilor orbitali doriți. În acest caz, viața satelitului pe orbită ar putea fi scurtată.

Nu este pentru prima dată când China lansează un astfel de satelit, a mai făcut-o și în 2006. Shijian 8 a rămas atunci timp de 15 zile în imponderabilitate și misiunea a fost declarată un succes. Shijian 10 este un Shijian 8 îmbunătățit, care la rândul său moștenește designul din anii ’70 a unei capsule care trebuia să pună pe orbită primul echipaj chinezesc, design care a deviat între timp și a devenit Shenzhou. Shijian 10 are 3.6 tone și în interiorul său sunt derulat 20 de experimente științifice propuse de către universități din China, dar și de parteneri din Japonia sau chiar Agenția Spațială Europeană. Toate experimentele cântăresc 600 de kilograme. După 15 zile, satelitul va fi recuperat din regiunea Siziwang, locul de unde sunt recuperate și capsulele Shenzhou după un zbor cu echipaj.

Șase dintre experimente sunt dedicate fizicii fluidelor, patru sunt pentru studiul combustiei în condițiile speciale oferite de imponderabilitate (similare oarecum, dar la o scară mai largă decât SAFFIRE de la bordul Cygnus, care se află deja pe orbită), trei experimente privind radiațiile cosmice, trei studii legate de biologie și gravitație și patru experimente de biotehnologie. Nu mai puțin de 200 de propuneri au fost luate în considerare, venite din partea a șase universități din China, dar și de la partenerii japonezi sau europeni. De pildă, experimentul Agenției Spațiale Europene constă din 6 cilindri cu petrol, cilindri presurizați la 400 de atmosfere, încălzite la un capăt și răcite la celălalt, pentru a studia difuzia care are loc și în rezervoarele rafinăriilor de pe Pământ. Shijian 10 mai conține și embrioni de soricei, pentru a testa dezvoltarea acestora în condiții de imponderabilitate. Este unul dintre puținele experimente de acest fel, datorită controverselor ridicate de natura acestora, însă încă nu cunoaștem exact cum (sau dacă) se va dezvolta un embrion uman în condiții de gravitație redusă și un fond de radiații relativ ridicat.

China a avut parte în 2016 de prima lansare, când în 15 ianuarie trimitea pe orbită primul său satelit european, Belintersat 1, de la centrul spațial din Xichang. Lansarea de astăzi este a patra din 2016 pentru China, care va trebui să mărească ritmul dacă mai dorește să lanseze încă 16 rachete în acest an, așa cum au declarat oficialitățile de la Beijing.

Changzheng 2D lansează satelitul Shijian 10
Changzheng 2D lansează satelitul Shijian 10

Mai multe detalii despre programul spațial chinezesc veți putea citi în numărul din aprilie al revistei Știință & Tehnică, disponibil în curând.