Falcon 9 a aterizat pe vasul OCISLY!

SpaceX reușește să aterizeze o treaptă primară Falcon 9 pe un vas în Atlantic, după 4 eșecuri consecutive! Deși aterizarea de la Cape Canaveral din decembrie a fost un succes din prima încercare, mai mulți factori au împiedicat reușita pe un vas, în apele oceanului. Această manevră de recuperare este necesară pentru lansatoarele Falcon 9 care transportă sateliți geostaționari sau pentru piesa centrală a viitoarei rachete Falcon Heavy, care au viteze prea mari și combustibil prea puțin pentru a reveni pe coasta Floridei.

Lansarea de aseară și-a îndeplinit obiectivul primar, acela de a plasa capsula Dragon pe obrită, în drum spre întâlnirea cu Stația Spațială Internațională, care va avea loc duminică. Modulul BEAM va fi montat la mijlocul lunii, dar operațiunile de activare vor avea abia loc la finalul lunii mai, când orarul Stației Spațiale Internaționale nu va mai fi atât de aglomerat. Dar întreaga atenție a publicului s-a concentrat asupra recuperării primei trepte.

Vasul Of Course I Still Love You va ajunge în port tot duminică, după ce picioarele rachetei vor fi fixate pe puntea acestuia, pentru ca vântul să nu răstoarne racheta, deși un balans de 8-9 grade este acceptabil (de trei ori mai mare decât cel de astăzi). Elon Musk a ținut să precizeze că nu mai este vorba despre o barjă, ci despre un vas în toată regula, pentru că recent a primit unele îmbunătățiri. Odată ajunsă la sol, treapta recuperată va fi supusă unor teste, inclusiv repornirea motoarelor de aproximativ 10 ori pentru a le testa parametri. Apoi, dacă nu apar probleme, SpaceX speră să poate lansa deja din nou acest vehicul cândva în luna iunie și este posibil ca încărcătura de la bord să nu fie doar un demonstrator ci un satelit al unui client. Elon Musk speră să poată refolosi o treaptă Falcon 9 de 10-20 de ori, iar cu mici revizii el spune că acest număr poate urca până la 100. Unele componente însă vor putea fi folosite și de 1000 de ori. Prima treaptă recuperată (în decembrie 2015) urmează să fie expusă în fața sediului SpaceX și aceasta nu va fi refolosită pentru zboruri orbitale, ci va rămâne un suvenir. În viitor, aproximativ jumătate dintre misiunile SpaceX vor încerca să aducă prima treaptă la sol și cealaltă jumătate pe vas, însă în timp recuperările din larg vor fi reduse la un sfert.

În timpul conferinței de presă ce a urmat lansării, Elon Musk a declarat că în septembrie, în cadrul unui congres de aeronautică din Mexic, va da mai multe detalii la viitoarele misiuni SpaceX spre Marte care, după spusele lui, sunt „destul de nebunești” (vom afla detalii și despre un oraș marțian, în viziunea lui Musk). Și am aflat cu ocazia conferinței de presă că una din cele mai scumpe componente este conul protector al capsulei Dragon, care costă aproximativ 7 milioane de dolari și pentru care SpaceX se gândește deja la modalități de recuperare.

Dacă nu ați reușit să vedeți în direct aterizarea, o puteți face urmărind înregistrarea streamului public SpaceX sau puteți să urmăriți în liniște imaginile și să ascultați doar convorbirile tehnice, fără comentariu, urmărind înregistrarea streamului tehnic. Aterizarea poate fi văzută după 35 de minute și 47 de secunde de la începutul transmisiunii. Sau puteți vedea doar aterizarea din avionul care urmărea vasul, fără comentarii, dar în rezolutție 4K. Sau poate doriți un cadru de la bordul rachetei?

Falcon 9 pe puntea vasului OCISLY
Falcon 9 pe puntea vasului OCISLY