Soyuz TMA-20M pleacă în această seară spre orbită

În această seară la ora 23:26, o capsulă Soyuz cu echipaj la bord, va pleca spre Stația Spațială Internațională. Alexei Ovchinin, Oleg Skripochka și Jeffrey Williams vor ajunge în vecinătatea SSI, cu care va andoca la aproximativ 6 ore după lansare (ora 05:12), cuplându-se cu modulul Poisk al SSI. Deschiderea sasului dintre capsulă și modul este planificată pentru dimineața de sâmbătă, la ora 06:55. NASA TV va transmite în direct lansarea, începând în această seară de la ora 22:30 și respectiv andocarea, de la ora 04:30. Noi vom urmări cel puțin lansarea, folosind noul sistem de chat parsec.ro.

Scott Kelly a stabilit un record pentru cea mai lungă perioadă continuă petrecută de un american pe orbită, dar de data aceasta e rândul lui Jeff Williams să stabilească un nou record american: astronautul cu cele mai multe zile petrecute în total pe orbită, fiind al treilea zbor de lungă durată (6 luni) pentru el, fiind primul american care petrece atât de mult timp la bordul SSI. Momentan, Scott Kelly deține și acest record cu 520 de zile petrecute în total în spațiu, dar Jeff Williams are deja 362 de zile, la care se vor mai adăuga încă 172 de zile, depășindu-l astfel pe Scott Kelly, dacă misiunea sa nu se va termina mai repede, din motive neprevăzute. Într-un clasament general însă, Jeff Williams este doar pe locul 14.

Dacă Oleg Skripochka a mai fost la bordul Stației Spațiale Internaținoale între 2010 și 2011, pentru Aleksei Ovchinin va fi primul zbor, el devenind a 544-a persoană care ajunge în spațiul cosmic. Cei trei vor fi întâmpinați pe orbită de  Tim Kopra, Tim Peake șiIuri Malenchenko și se vor întoarce pe Pământ în jurul datei de 7 septembrie 2016.

Soyuz TMA, andocată la Stația Spațială Internațională
Soyuz TMA, andocată la Stația Spațială Internațională

Zborul de astăzi va fi ultima lansare pentru capsula Soyuz, modelul TMA. În iunie, va debuta capsula Soyuz MS-01. Cea mai mare schimbare este un upgrade al computerului de bord, vechiul Argon-16, introdus în anii ’70, fiind înlocuit cu TsVM-101, de zece ori mai ușor și de câteva ordine de mărime mai rapid. De asemenea, odată cu această modificare, o serie de sisteme analogice din capsulă vor fi înlocuite cu sisteme digitale, mai moderne și în același timp mai ușoare. Alte modificări constau în panouri solare mai eficiente, un nou sistem de comunicații, un sistem GPS/GLONASS/COSPAS-SARSAT pentru reperarea mai rapidă a capsulei la revenire acesteia pe Pământ și un sistem revizuit de andocare cu Stația Spațială Internațională.