Zodia sateliților de geolocație

India a început în forță anul, cu o lansare a unei rachete PSLV în 20 ianuarie, când a transportat pe orbită al cincilea satelit din constelația IRNSS. Acest sistem va asigura posibilitatea decuplării Indiei de la sistemul global GPS și folosirea unui sistem de localizare regional, propriu. Cu cinci sateliți plasați pe orbită, India mai are nevoie doar de alte două lansări pentru a avea un sistem de localizare funcțional, iar următoarea lansare este programată deja pentru 10 martie, agenția spațială indiană sperând ca până la vară sistemul să fie deja funcțional.

Satelitul IRNSS-1E se află la bordul acestei rachete indiene PSLV (20 ianuarie 2016)

Despre satelitul de 245 de milioane de dolari GPS 2F-12 am mai scris, ultimul satelit din actuala generație de sateliți GPS construiți de Boeing. Lansarea este programată pentru astăzi la ora 15:38, după ce a fost amânată două zile. Șansele ca vremea să fie una favorabilă în momentul ales pentru lansare sunt de doar 40%, însă asta nu înseamnă că acestea pot crește cu câteva ore înainte de momentul zero.

Pentru această misiune, Atlas V vine în configurație 401, adică un con protector al încărcăturii cu diametrul de 4 metri, fără nici un booster suplimentar atașat corpului central și un singur motor al treptei secundare Centaur. Satelitul se va desprinde de Centaur la 3 ore și 23 de minute după lansare, la o altitudine de 20459 km și înclinație orbitală 55 grade. Dacă doriți să urmăriți lansarea în direct, o puteți face folosind site-ul United Launch Alliance. După 1 minut și 18.5 secunde, racheta va atinge Mach 1, viteza sunetului, urmând ca după 4 minute și 3.9 secunde motorul principal să se oprească în urma terminării combustibilului de la bord. Are loc separarea primei trepte după alte 5 secunde și prima pornire a motorului celei de-a doua trepte, care va arde aproape 14 minute. După o pauză de 3 ore, în care satelitul ajunge în poziția dorită, o a doua pornire a motorului treptei Centaur va plasa satelitul și mai aproape de poziția dorită, urmând ca Centaur să se desprindă, moment în care, dacă satelitul este acolo unde trebuie, misiunea poate fi declarată un succes. În prezent, 30 de sateliți GPS sunt în uz: 12 din lotul 2R, 7 din lotul 2R-Ms și 11 din lotul 2F.

Atlas V și GPS 3F-12 sunt gata pentru lansare
Atlas V și GPS 3F-12 sunt gata pentru lansare

Pentru ULA urmează un an aglomerat, următoarea lansare fiind deja programată pentru miercuri, 10 februarie, când o rachetă Delta IV va lansa un satelit de la baza militară din Vandenberg, urmând ca peste o lună, în 10 martie, o nouă rachetă Atlas V să transporte o nouă capsulă Cygnus spre Stația Spațială Internațională. În total, ULA are planificate 15 lansări pentru acest an.

Lansarea satelitului Beidou-21 din 1 februarie 2016
Lansarea satelitului Beidou-21 din 1 februarie 2016

China a inaugurat lansările din luna februarie cu un nou satelit din sistemul propriu de navigație prin satelit, Beidou, declarând acum două zile că intenționează să lanseze 40 de noi astfel de sateliți în următorii 5 ani, 18 dintre ei urmând să fie puși pe orbită până la sfârșitul lui 2018. Treizeci și cinci de astfel de sateliți sunt necesari pentru ca sistemul să fie unul funcțional și în prezent 17 se află deja pe orbită, incluzându-l și pe cel lansat luni. Rețeaua Beidou urmează să ofere o acuratețe de 6 metri pe orizontală și 10 metri pe verticală (altitudine) și dacă deocamdată acoperirea este una regională, China speră ca în 2020 sistemul să devină unul global, la fel cum sunt GPS și cum urmează să fie Galileo și GLONASS.

Din cei 30 de sateliți necesari sistemului european Galilei, 12 se află deja pe orbită, următorii 4 urmând să fie lansați în octombrie de către o rachetă Ariane 5. Dacă până acum racheta Ariane 5 avea obiceiul să lanseze perechi de sateliți Galileo, din acest an Ariane 5 ES va lansa câte 4 astfel de sateliți.

Galileo_launch_on_Soyuz,_21_Oct_2011_(6266227357)
Prima lansare a unei perechi de sateliți Galileo, efectuată de o rachetă Soyuz (21 octombrie 2011)

Însă deocamdată, doar sistemele GPS și GLONASS oferă acoperire cu adevărat globală. Sistemul rusesc are nevoie de 24 de sateliți activi pentru a deservi întreg globul, în timp ce un număr de 18 sateliți sunt suficienți pentru a acoperi teritoriul Rusiei, ultima lansare având loc în 2014. Deși funcțional, sistemul are mereu nevoie de sateliți noi, pentru a-i înlocui pe cei care urmează să fie retrași, așa că Rusia plănuiește o nouă lansare peste doar câteva zile, duminică, folosit un lansator Soyuz 2-1b.

Așadar, după o avanpremieră indiană în 20 ianuarie, China a început luna februarie cu o lansare Beidou, urmată de ultimul satelit GPS de a doua generație, continuând cu GLONASS-M la bordul unei rachete Soyuz și încheiem această perioadă activă pentru sateliții de geolocalizare în 10 martie, tot cu o lansare PSLV din India.