Câteva detalii despre Kwangmyŏngsŏng-4

Planificată pentru 8 februarie, lansarea rachetei nord-coreene a fost devansată cu 24 de ore din motive încă necunoscute. Cert este că lansarea rachetei Unha-3 de la baza din Sohae a fost una de succes, încărcătura acesteia, satelitul Kwangmyŏngsŏng-4, ajungând pe orbită. Masa satelitului a fost estimată de Coreea de Sud la aproximativ 200 de kilograme. Acum, dacă acesta este sau nu funcțional este o cu totul altă discuție, dar instituții militare din Statele Unite au confirmat că satelitul nord-coreean orbitează Pământul. Deși regimul de la Phenian susține că lansarea a avut un caracter strict științific (satelitul Kwangmyŏngsŏng-4 ar fi unul dedicat obsevațiilor suprafeței Pământului), alte state sunt de părere că acesta a fost de fapt un test al unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune (10000 km). Iar acest lucru vine la o lună după ce Coreea de Nord a testat din nou o armă nucleară (al patrulea astfel de test din 2006 și sunt deja zvonuri că se pregătește un al cincilea test). Racheta Unha-3 este denumită de această dată de Coreea de Nord Kwangmyŏngsŏng, însă este același tip de rachetă care în trecut a fost cunoscut sub numele Unha-3.

Japonia s-a arătat îngrijorată de lansare și a declarat că va distruge racheta dacă va prezenta un pericol pentru propriul teritoriu, însă deși aceasta a trecut deasupra insulei Okinawa, armata niponă nu a întreprins nici o acțiune în acest sens. Din nou, este o discuție separată dacă Japonia ar fi putut doborî cu succes din prima încercare racheta nord-coreeană.

USSTRATCOM notează ora 02:29, la opt minute după o lansare Soyuz 2-1b a Rusiei (care a avut loc de la cosmodromul Plesetsk în vederea împrospătării constelației de sateliți proprii de poziționare globală cu un nou satelit GLONASS-M). Satelitul lansat astăzi este a doua încercare reușită pentru Coreea de Nord de a plasa o  încărcătură pe orbită, după tentativa din 12 decembrie 2012 când Kwangmyŏngsŏng-3 a ajuns pe orbită, dar nu a putut fi controlat. Coreea de Nord a devenit în 2012 a zecea națiune capabilă să lanseze prin forțe proprii sateliți, statut confirmat și prin lansarea de astăzi.

Satelitul Kwangmyŏngsŏng-4 a fost plasat pe o orbită heliosincronă polară (adică satelitul trece de fiecare dată deasupra unui anumit punct de pe suprafața Pământului la exact aceiași oră solară și, în plus, orbita acestuia trece pe deasupra polilor) cu înclinația orbitală de 97.5 grade și o orbită 465 x 502 kilometri. De această dată orbita este mai circulară decât cea a lui Kwangmyŏngsŏng-3 din 2012 (495 x 588 km). Pe orbită a mai fost identificat încă un obiect rezultat în urma lansării, care este probabil treapta secundară a rachetei Unha-3 și care se mișcă pe o orbită 433 x 502 km.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a urmărit lansarea de la centrul de operațiuni Sohae, iar televiziunea de stat a prezentat lansarea în maniera deja caracteristică.