Vești proaste pentru Chandrayaan-2

Agenția spațială indiană (Indian Space Research Organisation – ISRO) a anunțat că viitoarea sa misiune spre Lună nu va mai alimentată de o sursă nucleară de energie, așa cum se prevăzuse inițial. Chandrayaan-2 urma să fie un parteneriat între India și Rusia, constând dintr-un un lander rusesc, un satelit selenar și un rover indian. Însă lansarea misiunii a fost amânată pentru că Rusia nu a finalizat la timp landerul (în special datorită investigațiilor suplimentare cauzate de eșecul Phobos-Grunt), așa că India a decis ca Chandrayaan-2 să fie o misiune complet indiană. Rusia trebuia să mai asigure sursa de energie, dar având în vedere alte întârzieri cauzate de partenerii ruși, ISRO a decis să renunțe și la sursa nucleară, pentru a nu amâna și mai mult misiunea. Programată inițial pentru 2013, Chandrayaan-2 va fi lansată cel mai devreme la sfârșitul anului 2017 și fără o sursă nucleară de energie, viața misiunii va fi mult mai scurtă. ISRO a anunțat că va lua măsuri din timp pentru că viitoarele misiuni Chandrayaan-3 și Chandrayaan-4 să poată fi alimentate electric folosind o sursă nucleară.

Chandrayaan-1, lasant în ocrombrie 2008, a fost prima misiune selenară pentru ISRO, remarcându-se prin descoperirea apei pe Lună. O altă misiune indiană de succes este satelitul marțian Mangalyaan, care se află pe orbita Planetei Roșii din 24 septembrie 2014. Misiunile indiene se remarcă prin costuri reduse și eficiență ridicată: Chandrayaan-1 a costat 58 de milioane de dolari, în timp ce o misiune selenară recentă a NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a costat peste 500 de milioane de dolari. LRO, lansată în 2009, este încă activă și este folosită în pentru cartografierea suprafeței Lunii.

În 16 decembrie 2015, India reușea a 50-a lansare de la complexul din Sriharikota, egalând astfel numărul de 5 lansări pe an atins și în 2014. ISRO speră să atingă 8 sau 12 lansări pe an în viitorul apropiat.