O nouă planetă?

“If you say, ‘We have evidence for Planet X,’ almost any astronomer will say, ‘This again? These guys are clearly crazy.’ I would, too,” Brown says. “Why is this eceifferent? This is different because this time we’re right.” –Mike Brown, California Institute of Technology (Caltech, Pasadena)

Dacă este să dăm crezare echipei de astronomi Konstantin Batygin și Mike Brown de la Caltech (Pasadena), sistemul nostru solar are o nouă planetă! Situată undeva după Neptun (și după Pluton), planeta ar avea o masă de zece ori mai mare decât Pământul și un diametru comparabil cu cel al lui Neptun. Aceasta nu a fost încă observată direct, dar efectul ei asupra a șase obiecte trans-neptunice, deja cunoscute, sugerează că ar fi o șansă de doar 0.007% ca mișcarea acestora să nu fie influențată de un astfel de corp masiv.

Orbita acestei posibile planete este atipică: ea se apropie până la 200 unități astronomice (UA) de Soare (de șapte ori mai departe de Soare decât Neptun) și ajunge până la 600 – 1200 de unități astronomice depărtare, cu mult dincolo de centura Kuiper, dar în concordanță cu majoritatea exoplanetelor din alte sisteme solare, detectate de telescopul Kuiper. O unitate astronomică (1 AU) reprezintă o distanță de aproape 150 de milioane de kilometri (1.4960×1011 metri), aproximativ egală cu distanța Pământ – Soare. Pentru a pune lucrurile puțin în perspectivă, dacă cel mai apropiat punct al orbitei noii planete este situat la 200 UA de Soare, trebuie să reținem că sonda Voyager 1, cel mai depărtat obiect creat de om, a ajuns în 30 de ani doar la puțin peste 134 UA de Pământ. Sonda New Horizons, lansată acum 10 ani și care anul trecut a survolat Pluton, se află acum la doar 35 UA de noi.

Noua planetă ar face o revoluție în jurul Soarelui într-o perioadă de 15000 de ani. În momentul apropierii sale de Soare, ar trebui să fie ușor de observat de pe Pământ, folosind telescoapele pe care le avem deja la dispoziție, însă este foarte probabil ca această presupusă planetă să nu se afle în această perioadă prea aproape de noi. Toate aceste date trebuie considerate ca fiind aproximative, preliminare, obținute în urma unor simulații și în viitor vor fi cu siguranță rafinate. Spre exemplu, planeta ar putea să fie și de 5 ori mai mare decât Pământu, dar și de 15 ori mai mare.

Efectul acestei noi planete X asupra altor corpuri din regiunea trans-neptunică va ajuta în confirmarea existenței acesteia. Oricum, toate telescoapele performante din lume o caută deja. Lucrarea celor doi astronomi americani a fost trimisă spre evaluare revistei The Astronomical Journal. Așadar nu avem de-a face cu o știre propagată pe site-urile dornice de știri senzaționale, avem în față probabil una din cele mai importante descoperiri din ultimul timp, dacă existența acestei planete se va confirma. De notat faptul că Mike Brown descoperit până în prezent 36 de obiecte din centura Kuiper și putem aminti două dintre cele mai cunoscute: Eris (care a dus la retrogradarea lui Pluto din categoria planetelot) și Sedna.

Mai multe informații:

planet-nine-160120b-02