GPS 2F-12

Poate titlul pare unul criptic, dar așa se numește următorul satelit din constelația GPS care va fi lansat nu mai devreme de 3 februarie, în ceea ce urmează să fie prima misiune din acest an pentru lansatorul Atlas V. Faza finală a asamblării încărcăturii a început încă de ieri în hangarele de la Cape Canaveral, chiar dacă satelitul, care cântărește 1643 de kilograme, a ajuns în Florida încă de la începutul lunii octombrie 2015 (la bordul unui avion Air Force C-17 Globemaster III).

GPS 2F-12, odată ajuns pe orbită, îl va înlocui pe venerabilul GPS 2A-10, lansat de o rachetă Delta 201 în 1990, cel mai vechi satelit GPS funcțional. Lansarea este programată pentru ora 15:47 (fereastra fiind activă pentru încă 18 minute), dacă aceasta va avea loc în 3 februarie. Încă înainte de lansarea și activarea noului satelit, GPS 2A-10 va fi plasat o orbită superioară și retras din uz. GPS 2F-12 este ultimul satelit din cel mai recent pachet de 12 sateliți construiți de Boeing pentru modernizarea constelației, operațiune începută în mai 2010. Lansările pentru noua generație de sateliți GPS (3F), construiți de această dată de Lockheed Martin, vor începe abia în anul următor. Aceștia vor avea o precizie de 3 ori mai mare și o perioadă de viață cu 25% mai lungă și un semnal mult mai puternic. În total sunt planificați 32 de astfel de sateliți, însă până în prezent au fost contractați oficial doar un număr de patru.

Lansarea din 3 februarie va fi a 72-a lansare din programul GPS (prima având loc în 1978) și a 17-a care folosește o rachetă Atlas V. Va fi prima lansare din acest an pentru United Launch Alliance, un joint venture dintre Boeing și Lockheed Martin, format tocmai pentru a opera împreună familiile de rachete Atlas și Delta. Racheta Atlas V folosită pentru această misiune va avea configurația 401 (4 metri diametrul încărcăturii, nici un booster suplimentar și o treaptă secundară Centaur cu un singur motor).