Flori orbitale

Circulă de câteva zile știrea conform căreia pe Stația Spațială Internațională a înflorit prima floare din spațiu. Totul a pornit de la astronautul american Scot Kelly, membru al expediției de lungă durată americano-rusești de la bordul SSI, care a postat pe Twitter următoarele:


Știrea s-a propagat rapid în presa dornică de senzațional, atât în cea internațională, cât și pe la noi. Între noi fie vorba, nu este atât de important că avem o floare pe orbită, mai important este că astronauții pot crește salată comestibilă în condițiile cu totul speciale existente la bordul SSI, un important pas pentru viitoarele zboruri de lungă durată. Experimentul (denumit Veggie) se derulează din 2014. Este adevărat că floarea respectivă a înflorit pe orbita Pământului la bordul Stației Spațiale Internaționale, însă nu este nici de departe prima floare care a crescut vreodată în spațiu.

Prima floare din spațiu (Arabidopsis) a înflorit în 1982 la bordul stației spațiale sovietice Salyut 7. Acest lucru este atestat nu doar de Guiness World of Records, dar și de o publicație științifică (Merkys AJ, Laurinavicius RS, Svegzdiene DV, Plant growth, development and embryogenesis during Salyut-7 flight, Adv. Space Res. 1984; 4(10):55-63). Studiul a fost repetat în 1993, la bordul navetei spațiale Discovery (STS-51), conform unei alte lucrări științifice, publicate în 1996 (Kuang A, Musgrave ME, Matthews SW, Modification of reproductive development in Arabidopsis thaliana under spaceflight conditions, Planta 1996; 198(4):588-594). Mai mult decât atât, NASA se contrazice singură, pentru că blogul astronautului Don Petit, găzduit de Agenția Spațială Americană, notează înflorirea cu succes a unui exemplar de floarea soarelui.

Nu contează dacă este sau nu prima floare din spațiu, contează că avem deja pe orbită legume crescute la fața locului, un uriaș pas pentru viitoarele colonizări, care implică cu siguranță misiuni de cel puțin câteva luni de zile, fie că este vorba despre Lună, Marte sau alte locuri din sistemul nostru solar. Însă poate ar fi mai potrivit dacă serviciul de PR al NASA ar fi mai atent, să nu își însușească premiere de care nu a avut parte.