La sfârșit de an

Vladimir Putin a semnat astăzi decretul prin care agenția spațială Roscosmos se dizolvă. Însă asta nu înseamnă că programul spațial al Rusiei încetează, dizolvarea Roscosmos nu este decât parte a unui plan de reorganizare a acestui sector. De la 1 ianuarie va fi înființată o companie de stat în locul fostei agenții federale, care îi va prelua prerogativele. Roscomos devine astfel din 2016 un fel de Gazprom.

China a lansat luni cel mai complex satelit de observație civil propriu, Gaofen-4, la bordul unei rachete Chang-Zheng 3B, în ceea ce probabil va fi ultima lansare orbitală pentru 2015.

 

ExoMars, sonda europeană care va pleca spre Marte ajutată de o rachetă rusească, a ajuns în siguranță la Baikonur, după ce a părăsit Cannes în 19 octombrie. Lansarea primelor două sonde (una orbitală și o platformă staționară care va ajunge pe suprafața marțiană) este programată pentru 14 martie 2016, urmând ca doi ani mai târziu să fie lansat și un rover marțian european.

Chang’E 3, sonda chinezească aflată pe Lună, continuă să transmită date, la mai mult de doi ani după începutul misiunii. Roverul nu mai este mobil de multă vreme, însă platforma staționară este funcțională, culege date de interes științific și le trimite spre analizare cercetătorilor chinezi. Este cu siguranță o performanță pentru programul spațial din China, pentru că puțini sunt cei care se așteptau ca misiunea să dureze mai mult de 2 ani.

Pentru ianuarie, prima lansare este programată în a doua jumătate a lunii, când SpaceX speră să lanseze satelitul de observații Jason 3. Și tot pentru ianuarie este prevăzut zborul unei alte rachete Falcon 9, de această dată pentru a transporta pe orbită satelitul de telecomunicații SES-9 pentru compania SES Luxembourg.