Noi discuții despre Venera-D

Discuțiile dintre NASA și Roscosmos privind participarea la o misiune comună spre Venus au fost întrerupte în 2014, după intervenția Rusiei în Crimeea, dar acestea au fost reluate de curând. În urma noilor runde de negocieri, NASA a declarat că va iniția un studiu de impact, pentru a stabili dacă o astfel de misiune robotică spre Venus se încadrează în posibilitățile și obiectivele actuale ale agenției spațiale americane.

După ce sonda europeană Venus Express și-a terminat misiunea la începutul acestui an, în prezent nu mai avem nici o sondă în jurul planetei Venus și nici un alt plan pentru o nouă misiune în următoarea perioadă, după ce între 1961 și 1984 Uniunea Sovietică a avut un amplu program de studiu al planetei Venus. Atunci, mai multe misiuni complexe au schimbat modul în care ne raportăm la planeta vecină, după o serie de survoluri, sateliți sau chiar sonde care au ajuns pe suprafața acesteia. Aici condițiile sunt vitrege și aparatura electronică nu poate funcționa mai mult de câteva ore, fără o creștere exponențială a costurilor: nu doar temperatura de peste 400 de grade este un obstacol, dar și presiunea de 90 de atmosfere sau norii corozivi prin care o sondă trebuie să treacă pentru a ajunge pe suprafață.

Revenind la Venera-D, viitoarea misiune va conține cel puțin un satelit al lui Venus și un lander, dar se studiază posibilitatea de a include în această misiune și un balon, care ar urma să fie lansat în atmosfera venusiană și care, pentru câteva zile, să studieze curenții de aer și compoziția spectrală a acestora. Inițial, conform planului inițial al părții ruse, landerul urma să petreacă mai multe zile pe suprafața planetei, dar costurile în acest caz ar fi urcat prea mult, așa că perioada de viață estimată a fost redusă la câteva ore. Implicarea agenției spațiale americane în proiect va coborî costurile misiunii din perspectiva rusă și va deschide noi oportunități pentru încărcătura științifică de la bordul sondei și a satelitului venusian. Primele discuții despre Venera-D au avut loc încă din 2003, iar data lansării a fost mereu amânată și complexitatea ei redusă, din rațiuni financiare.

Venera-D va fi lansată cel mai devreme abia în 2025, folosind o rachetă Proton sau noua rachetă Angara, iar dacă NASA va lua sau nu parte în această misiune vom afla în toamna anului viitor.

tumblr_n9ys89meZv1rdy7odo1_1280
Suprafața planetei Venus, văzută de sonda Venera 13 în 1982