Stația Spațială Internațională va fi algomerată în decembrie

Traficul din jurul Stației Spațiale Internaționale este unul intens în această ultimă lună a anului. Avem nu doar o rotație a echipajului, dar și numeroase vehicule comerciale care transportă cargo spre ISS.

Dacă capsula Cygnus va fi lansată în 4 decembrie de către propulsorul Atlas V, aceasta va fi cuplată cu modulul Unity două zile mai târziu, în 6 decembrie. Lansarea poate avea loc cel mai târziu în 7 decembrie pentru ca andocarea să aibă loc după 2 zile, altfel capsula va trebui să aștepte pe orbită câteva săptămâni pentru a găsi o fereastră disponibilă pentru cuplare. Pentru că traficul începe să se aglomereze.

Asta pentru că după 9 decembrie, echipajul începe procedurile pentru despărțirea de 3 dintre cei 6 astronauți (Oleg Kononenko, japonezul Kimiya Yui și americanul Kjell Lindgren), care vor reveni acasă în 11 decembrie, la bordul capsulei Soyuz TMA-17M, în timp ce 4 zile mai târziu, în 15 decembrie, o capsulă Soyuz va fi lansată din Kazahstan cu alți trei astronauți (rusul Yuri Malenchenko, britanicul Timothy Peake și americanul Timothy Kopra). Aceștia vor andoca cu Stația Spațială Internațională (modulul Zvezda) la câteva ore de la lansare, începând astfel misiunea Expediției 46. Următoarea rotație a echipajului este planificată pentru martie 2016, prin plecarea capsulei Soyuz TMA-16M (atașată în prezent de modulul Poisk), când Scott Kelly și Mikhail Korniyenko își vor termina misiunea istorică de (aproape) un an de zile petrecut la bordul ISS și se vor întoarce acasă împreună cu Serghei Volkov.

În 19 decembrie are loc separarea capsulei Progress M-28M, pentru a face loc unei noi nave cargo, lansată două zile mai târziu, în 21 decembrie. Va dura două zile pentru ca noua navă Progress MS-1 să ajungă la ISS, în 23 decembrie, unde va andoca automat cu modulul Pirs al stației. Este vorba despre o generație nouă a navei Progress, a șasea, dotată cu noi sisteme de navigație și control, dar și posibilitatea de a lansa sateliți de mici dimensiuni, odată ajunsă pe orbită. Orbita Stației Spațiale Internaționale a fost optimizată pentru lansările și aterizările cu capsulele Soyuz destinate echipajelor, prin modificarea orbitei în 27 noiembrie, când propulsoarele capsulei Progress 61P au fost pronite pentru 25 de minute și 33 de secunde. Din acest motiv, noul Progress va folosi vechea rută spre ISS, adică două zile în loc de ruta expres de 6 ore, folosită în ultimele misiuni Soyuz și Progress.

SpaceX va lansa capsula Dragon abia în 3 ianuarie, când traficul din jurul ISS este ceva mai degajat. Capturarea și cuplarea capsulei de modulul Harmony va avea loc în data de 5 ianuarie.

Între timp, va trebui găsită o zi în care astronauții să folosească brațul robotic al stație pentru relocarea modului PMA3 (Pressurized Mating Adapter) din poziția actuală Node 3P la poziția Node 2Z. Pentru această manveră nu a fost stabilită încă o dată exact, ea urmând să fie aleasă în funcție de reajustarea datelor de mai sus. Pentru că acestea sunt flexibile și vor suferi modificări dacă o singură lansare nu are loc la data stabilită. Sau au mai fost cazuri în care o navă Progress e refuzat să se desrpindă de ISS din prima încercare, așa că decembrie rămâne o lună plină pentru astronauții de la bordul stației, dar mai ales pentru dirijorii de la Houston, care plănuiesc fiecare activitate orbitală.