Arabsat-6B și GSAT-15

A șasea lansare Ariane 5 ECA a anului a avut loc ieri seară, la ora 23:34 și a pus pe orbită sateliții de telecomunicație Arabsat-6B și GSAT-15, pentru Arabia Saudită și respectiv India. Lansatorul a fost folosit în varianta cea mai puternică, ECA (Cryogenic Evolution, type A), capabilă să poziționeze pe o orbită geostaționară de transfer încărcături de maximum 9.6 tone. La fel ca restul lansărilor Arianespace, aceasta a avut loc de la baza din Guiana Franceză.

Arianespace, companie fondată în 1980, deține un portofoliu variat de lansatoare, începând cu Vega, varianta pentru încărcături reduse, și continuând Soyuz (încărcături medii) și varianta heavy-lift Ariane 5 și plănuiește să încheie anul cu un număr de 12 lansări. Pentru acest an, mai sunt planificate câte o lansate pentru Vega și Soyuz, sub umbrela Arianespace, lansarea de ieri fiind ultima pentru Ariane 5 din acest an. Vega VV03 urmează să pună pe orbită sonda LISA Pathfinder în 3 decembrie, cu misiunea de a căuta celebrele unde spațio-temporale, prezise de teoria relativității generale a lui Albert Einstein.

Ariane 5 se bucură de un succes de invidiat, cu 69 de lansări consecutive reușite, neîntrerupt din decembrie 2002. Lansarea de ieri a fost a 83-a pentru racheta Ariane 5. Ariane 6, următoarea iterație a rachetei europene, urmează să fie testată începând cu 2020. Până în prezent, Arianespace a plasat pe orbită un număr de 520 de sateliți, majoritatea sateliți de telecomunicații.

1365--pano