S-a trezit Philae!

În data de 6 august 2014, sonda Rosetta reușea întâlnirea cu cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko și mai mult decât atât, Rosetta a inițiat o serie de manevre care avea să o țină aproape de nucleul cometei, o premieră în istoria explorării spațiului. A spune că Rosetta se află pe orbita cometei nu este o formulare prea corectă pentru că masa cometei nu este suficient de mare încât să genereze un câmp gravitațional îndeajuns de puternic pentru a păstra sonda pe orbită stabilă. Dar folosindu-se de propulsoare, Rosetta dansează în jurul cometei, când mai aproape, când mai departe de aceasta și se află și acum acolo, în jurul ei.

14 noiembrie 2014 aduce o nouă premieră pentru misiunea europeană: un roboțel, nu mai mare decât o mașină de spălat, se desprinde de Rosetta și se îndreaptă spre nucleul cometei cu o misiune îndrăzneață: fixarea pe suprafața acesteia, pentru a capta date științifice de acolo de unde nici o altă sondă nu a mai ajuns vreodată. Din păcate, lucrurile nu au mers prea bine pentru Philae și o serie de defecțiuni l-au împiedicat pe acesta să ajungă în locul dorit de cercetători. Nu s-a fixat de suprafață, a sărit de câteva ori și a ajuns într-o vale umbrită, într-un unghi nefavorabil, de unde Soarele nu a mai putut să-i încarce bateriile folosind panourile solare. După 60 de ore în care a transmis peste 80% din datele științifice așteptate de cercetători, bateriile s-au consumat și Philae s-a stins. Adică a intrat în hibernare, în speranța că în viitor când cometa se va apropia de Soare, panourile solare vor putea colecta energia necesară pentru reîncărcarea bateriilor. Dar pe zi ce trece, speranța de a lua din nou legătura cu Philae scădea: nu se știa cu exactitate locul unde se afla roboțelul și unii credeau că gravitația prea slabă a cometei i-a făcut vând și că Philae ar pluti aiurea prin spațiul interplanetar. Dacă ar fi fost așa, misiunea tot ar fi fost un succes, pentru că majoritatea datelor științifice au fost colectate și transmise spre Pâmânt.

Dar nu a fost așa! Într-un din cele mai frumoase povești ale explorării spațiului cosmic, Philae revine la viață! În cursul serii de ieri, acesta a transmis acasă peste 300 de pachete de date, timp de 85 de secunde, în principal cu telemetrie. Philae arată bine, spun specialiștii, și este gata să-și continue misiunea! El a înregistrat date și în trecut, pentru că are stocate în memoria internă peste 8000 de pachete de date care așteaptă să ajungă pe Pământ, însă va trebui să mai așteptăm până când va fi posibilă o nouă sesiune de comunicare cu Rosetta (Philae se folosește de sistemele de comunicație de pe sonda mamă pentru a trimite date pe Pământ).

Știrea vine la câteva zile după ce ESA a anunțat că ar fi identificat locul unde ar fi ajuns în cele din urmă Philae, analizând câteva imagini de înaltă rezoluție transmise de Rosetta. Însă nu puteau fi prea siguri, imaginile nu erau suficient de concludente. Știrea de astăzi este însă una de bun augur pentru întreaga misiune și cu siguranță în următoarele zile, ESA ne va ține la curent cu locația și starea lui Philae.

În prezent, cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko continuă să se apropie de Soare și va ajunge la periheliu (cel mai apropait punct de Soare) în 13 august 2015.