Ghețari marțieni

Marte continuă să ne suprindă în continuare, chiar dacă este cea mai intens studiată planetă din sistemul nostru solar. Recent s-a fost descoperit pe Marte o mulțime de ghețari, îngropați sub un strat de praf, motiv pentru care au rămas ascunși până acum, chiar dacă o bună parte din suprafața planetei a fost fotografiată la rezoluție înaltă.

Surpriza nu este faptul că pe Marte există ghețari, ci faptul că există atât de mulți și la latitudini atât de apropiate de ecuator. Datele obținute în ultimii 10 ani folosind măsurări radar au confirmat că volumul de apă al ghețarilor este de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi. Atât de mult încât dacă aceasta ar fi distribuită uniform pe suprafața planetei, Marte ar fi complet învelită într-o pătură de gheață cu grosimea de 1.1 metri. Noua descoperire pune într-o nouă lumină imaginile obținute de pe orbită. Aceleași măsurări au confirmat că este într-adevăd vorba despre apă și nu despre gheață carbonică (dioxid de carbon), așa cum este cazul calotelor de la cei doi poli.

Ghețarii noi descoperiți sunt situați între 30 și 50 de grade latitudine, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Cercetătorii cred ca praful marțian care acoperă ghețarii previne sublimarea apei în spațiu, care ar avea loc dacă aceasta ar fi expusă direct, având în vedere presiunea scăzută a atmosferei marțiene (doar 0.6% din presiunea existentă pe Pământ).