DSCOVR

DSCOVR este un satelit cu o istorie întortocheată. Fostul vice-președinte american Al Gore își dorea încă din 1998 un satelit care să transmită în timp real imagini cu Pământul, pentru sensibilizarea opiniei publice în sprijinul acțiunilor sale ecologiste. Inițial, satelitul purta numele Triana, după marinarul Rodrigo de Triana de pe nava La Pinta a lui Columb, primul care a văzut țărmurile continentului american.

Satelitul de 150 de kilograme urmă să fie unul low-cost și nu trebuia să coste mai mult din 50 de milioane de dolari (20 de milioane de dolari ar fi fost prețul de pornire). Imaginile ar fi fost transmise pe internet, la fiecare 15 minute, din punctul Langrange L1, de unde ar fi fost vizibilă întreaga planetă într-un singur cadru. Nu au întârziat criticile, care susțineau că prețul unui astfel de proiect este prea ridicat și rezultatele științifice nu-l recomandă pentru lansare, NASA având alte priorități. În urma unor studii preliminare, prețul escaladase aproape de 80 de milioane de dolari, urmând să depășească ulterior 200 de milioane de dolari. Lansarea sa urma să aibă loc la bordul navetei Columbia în misiunea STS-107, dar a fost amânată iar naveta a fost pierdută la reintrarea în atmosferă, lucru ce a dus la o contracție semnificativă a zborurilor navetelor în perioada următoare și la mai puține oportunități pentru lansare. Pus la păstrare, satelitul urma să fie pregătit pentru o lansare la bordul unei rachete Delta sau Falcon.

În cele din urmă, în 2008, NASA, în colaborare cu NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), decide să relanseze misiunea sub un alt nume: DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) și să o extindă, folosind satelitul și pentru observații științifice ale activității solare. DSCOVR cântărește astăzi 570 kilograme și se anticipează să fie funcțional cel puțin doi ani. Imaginile furnizate de DSCOVR vor fi folosite și pentru aplicații științifice, alături de alte instrumente de la bord (PLASMAG, folosit pentru avertizări cu privire la furtunile geomagnetice).

p1457797752

Dacă până acum SpaceX a executat cu succes 14 misiuni orbitale, misiunea de luni dimineața va plasa satelitul în punctul Lagrange L1, dincolo de orbita Pământului, aflat la 1.5 milioane de kilometri de Terra. Lansarea va avea loc de pe rampa 40 din complexul de la Cape Canaveral din Florida. În același timp, SpaceX va încerca din nou recuperare primei trepte a rachetei Falcon 9, după ce ultima dată au fost foarte aproape de acest obictiv. Barja care așteaptă revenirea propulsorului undeva la 300-400 de kilometri în largul coastei de est, are 87.8 metri lungime, 30.5 metri lățime, o masă de aproape 4 mii de tone și conform SpaceX, chiar și pe timp de furtună aceasta își poate păstra poziția într-o marjă de 3 metri.

Datorită ferestrei (instantanee) de lansare, care începe la câteva minute de la apus, atât luni cât și marți, recuperarea treptei va avea loc din nou pe timp de noapte, însă vremea se anunță a fi una calmă și nu pare să fie de această dată o problemă nici pentru lansare și nici pentru operațiunile de recuperare ale propulsorului.

La 30 de minute după lansare, DSCOVR va porni spre destinație, unde va ajunge abia după 110 zile, la sfârșitul lunii mai.