SpaceX CRS-5

SpaceX are programată pentru astăzi, ora 13:20, lansarea unei noi rachete Falcon 9 cu o capsulă Dragon la bord, în cadrul misiunii CRS-5 de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale, parte a contractului pe care SpaceX îl are în desfășurare cu NASA. Lansarea a fost amânată din 19 decembrie, după ce au fost observate unele anomalii în urma testelor care au avut loc înaintea lansării. Ulterior acestor teste, o configurație mai deosebită a Stației Spațiale, legată de unghiul față de Soare, nu a permis andocări în perioada imediat următoare, ceea ce a făcut ca lansarea să fie amânată până astăzi.

Lansarea poate fi urmărită în direct pe site-ul NASA, SpaceX sau pe YouTube.

Și nu doar în jurul rampei de lansare este agitație, misiunea CRS-5 va fi prima în care SpaceX încearcă recuperarea primei trepte a rachetei Falcon 9 folosind o barjă comandată automat, plasată deja undeva în largul oceanului Atlantic. Elon Musk estimează la 50% șansele de reușită, după ce ultimele 2 din 3 astfel de încercări de a readuce controlat prima treaptă au fost parțial reușite. Adică treapta a fost controlată, însă în cele din urmă a fost distrusă la impactul cu apele oceanului. Deocamdată SpaceX nu poate face aceste teste pe uscat, pentru că trebuie mai întâi să demonstreze că pot controla vehiculul care revine spre sol, altfel acesta devine un bolid extrem de periculos. În cazul în care astăzi prima treaptă se va prăbuși pe barjă, se așteaptă ca pagubele să fie minore. Cu toate acestea, barja este controlată de la distanță și nu are un echipaj la bord.

La 3 minute după lansare, combustibilul primei trepte se va termina și aceasta se va detașa de restul vehiculului, care își continuă drumul spre orbită, împreună cu capsula Dragon. În acest moment, prima treaptă, care o viteză de aproape 2 km/s, va executa prima din cele trei manevre, după reorientare, pentru a reduce din viteză. La întâlnirea cu straturile mai dense ale atmosferei, a doua și cea mai lungă manevră va reduce viteza la 250 m/s și se va orienta spre barjă. Spre final, un ultim set de manevre care implică motoarele principale vor reduce complet viteza și vor așeza prima treaptă pe barjă, sau cel puțin acesta este planul lui Elon Musk.

Chiar dacă recupearea va reuși, acestă treaptă, împreună cu motoarele sale, nu vor fi refolosite, ele vor fi doar studiate de inginerii SpaceX, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu ele în timpul lansării și în drumul lor înapoi spre ocean, dar este de așteptat ca în viitorul apropiat, dacă se va ajunge la recuperări pe uscat, costurile unei lansări să scadă dramatic.

Nu vă așteptați însă la imaigni în direct de la această aterizare. Vom afla cel mai probabil detalii în cadrul transmisiei în direct, care vor fi doar audio, iar informații suplimentare pe parcusul zilei, după ce Dragon ajunge pe orbită, pentru că aceasta este misiunea principală a celor de la SpaceX, recupearea primei trepte fiind doar un test. Unul extrem de improtant însă pentru viitorul companiei și pentru explorarea spațială. Dacă totul va decurge conform planului, este de așteptat ca SpaceX să facă public un clip video, la câteva zile după eveniment.

Dragon va transporta peste 2 tone de provizii pe ISS, printre care se află și o cameră IMAX și un set de experimente aflate în capsula Cygnus, pierdută anul trecut în urma exploziei rachetei Antares. NASA a reușit refacerea principalelor experimente care urmau atunci să ajungă pe ISS și acestea și-au găsit locul în capsula celor de la SpaceX. Dragon va rămâne andocată cu ISS până în februarie, când va reveni pe Pământ cu peste 1 tonă de materiale de la bordul stației. Este a șasea vizită a unei capsule Dragon spre Stația Spațială Internațională și alături de Soyuz, singurul mod prin care echipamente de pe ISS pot ajunge în siguranță înapoi la sol, însă spațiul capsulei rusești este destul de limitat, având în vedere că prioritatea acesteia este transportul echipajului.