SpaceX CRS-5: lansare reușită, gust amar

Lansarea rachetei Falcon 9 de astăzi (video) a fost un succes, iar misiunea CRS-5 a pornit cu dreptul, după echipa de ingineri de pe rampa de lansare au înlocuit sistemul de orientare al motoarelor Merlin, care au dus la amânarea lansării de joi. Conform planului de zbor, la 10 minute după pornirea motoarelor, capsula Dragon se afla pe orbită și după ce panourile sale solare au fost desfăcute, NASA a declarat lansarea un succes. Urmează acum o cursă de urmărire din partea Dragon, care se va cupla cu ISS în cursul zilei de luni.

721ca20e-3e7c-4e5e-9211-1d00c26f53c0_640x427

Fanii SpaceX așteptau cu interes detalii cu privire la aterizarea primei trepte, după lansare, pe o barjă aflată undeva în Atlantic. Înainte de lansare, SpaceX a promis că dacă recuperarea va fi un succes, vom vedea, în reluarea, clipul filmat de pe barjă. Însă transmisiunea SpaceX s-a întrerupt imediat după întinderea panourilor solare iar bucuria din centrul de comandă de la Hawthorne era reținută. La scurt timp, au venit și detaliile de la Elon Musk, pe contul său de Twitter.

Vestea bună era că prima treaptă a nimerit platforma, ceea ce este deja mare lucru. Din păcate însă, aterizarea s-a făcut la o viteză mai mare decât era planificată, astfel încât treapta s-a dezintegrat. Barja este întreagă, pagubele au fost minore, dar cel de-al doilea obiectiv a misiunii u a fost îndeplinit. Din păcate nu avem nici o înregistrare video a evenimentului, din pricina condițiilor meteo nefavorabile (ceață, conform lui Musk). Însă datele pe care SpaceX le-a primit cu această ocazie îi va ajuta cu siguranță în încercările viitoare.

Cu tot cu amânarea de joi, SpaceX reușește prima lansare a anului. Următoarea lansare din acest an este planificată pentru 21 ianuarie și va avea loc de la Cape Canaveral, o rachetă Atlas V (551) care va lansa un satelit pentru forțele navale americane (MUOS 3).