SpaceX CRS-5 amânată

Cu un minut și jumătate înainte de momentul programat pentru lansare, SpaceX a fost nevoită să oprească numărătoarea inversă și să anuleze lansarea de astăzi, din pricina unui sistem care controlează orientarea motoarelor Merlin. Nu este pentru prima dată când SpaceX se confruntă cu așa ceva și se pare că respectivul sistem este sensibil la oscilațiile de temperatură din timpul pregătirilor pentru lansare, când racheta este încărcată cu combustibil și temperatura acesteia scade semnificativ. Următoarea țintă pentru CRS-5 este vineri, la ora 12:09. Orarul este stabilit de poziția Stației Spațiale Internaționale și fereastra de lansare este instantanee, ceea ce înseamnă că nu este permisă nici un fel de amânare. Dacă capsula Dragon nu este lansată exact în planul orbital al ISS, treapta superioară a rachetei Falcon 9 nu are suficient combustibil pentru a compensa acest lucru.

CRS-5 reprezintă al 14-lea zbor pentru racheta Falcon 9 și deja al 9-lea în noua configurație v1.1 (folosită pentru prima dată în septembrie 2013, pentru lansarea satelitului CASSIOPE). Actuala versiune reprezintă singura rachetă pe care SpaceX o are la dispoziție din 2010, după ce o versiune mai puțin puternică, Falcon 1, a fost retrasă din uz după doar 5 lansări, iar o versiune superioară, Falcon Heavy (practic 3 rachete Falcon 9 atașate), este în prezent în dezvoltare.

În prezent, SpaceX folosește pentru lansările Falcon 9 rampa Space Launch Complex 40 de la Cape Canaveral, care aparține forțelor armate americane și care a fost modificată încă din 2008 pentru a putea efectua lansări ale rachetelor Falcon, cu o singură exepție: o lansare Falcon a avut loc de la baza forțelor aeriene Vandenberg. SpaceX a închiriat de la NASA și celebra rampă 39A de unde se lansau o parte din navetele spațiale (restul fiind lansate de pe rampa 39B din apropiere). În viitor vom putea vedea lansări ale Falcon 9 și Falcon Heavy de pe rampa 39A, iar NASA își rezervă rampa 39B pentru lansări SLS.

Misiunea CRS-5 este a 5-a dintr-un contract multianual de 12 astfel de misiuni pe care SpaceX îl are în desfășurare cu NASA pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale (Commercial Resupply Services). Capsula Dragon este încărcată cu 2.3 tone de cargo pentru ISS, din care 490 de kilograme reprezintă provizii și obiecte personale pentru echipaj, 717 kilograme de instrumente necesare Stației (678 kilograme pentru segmentul american și modulul japonez, 36 kilograme pentru segmentul rusesc, 16 kilograme de echipamente informatice și 23 de kilograme aparatură necesară pentru activitățile extravehiculare). Alte 577 de kilograme sunt destinate experimentelor științifice de la bordul ISS, în timp ce experimentul Cloud-Aerosol Transport System (CATS) din partea nepresurizată a capsulei cântărește 494 kilograme. CATS va fi atașat platformei japoneze Kibo, pentru studii cu privire la aerosolii din atmosfera Pământului. Experimentul implică tehnici LIDAR de investigare a atmosferei și rezultatele vor fi folosite pentru îmbunătățirea modelelor climatice existente.

Un alt set de experimente biologice vor studia regenerarea viermilro lați (platelminți) în condiții de microgravitație, studiul sistemului imunitar al musculițelor de oțet sau răspunsul caenorhabditis elegans la expunerea la salmonella typhimurium în timpul zborurilor de lungă durată. Doi sateliți Flock-1, de tip cubesat se găsesc la bordul Dragon și vor fi lansați de pe ISS, folosind lansatorul de sateliți instalat pe platforma japoneză Kibo. Aceștia înlocuiesc sateliții de același tip aflați la bordul rachetei Antares, care e explodat la câteva secunde după lansare, în octombrie 2014. Ei sunt însoțiți de alți doi sateliți brazilieni de mici dimensiuni.

Inițial, lansarea CRS-5 a fost programată pentru mijlocul lui decembrie, dar a fost ulterior amânată datorită unor probleme detectate în timpul etstelor statice ale motoarelor (când acestea sunt aprinse, dar racheta rămâne pe rampa de lansare). Tentativa de azi a fost prima pentru misiunea CRS-5 în care numărătoarea inversă a fost activată. Să sperăm că SpaceX va reuși remedierea problemelor de astăzi până vineri.

Update: Lansarea a fost amânată pentru sâmbătă, ora 11:47.