Fengyun 2G și prima sa treaptă

Ultima lansare din 2014 a aparținut Chinei, care a pus pe orbită satelitul pentru observații meteorologice Fengyun 2G. Lansarea a avut loc chiar în ultima zi a anului și a reprezentat cea de 92-a lansare din 2014 (a 15-a pentru China), dar localnicii din Fuquan, un mic oraș din regiunea Guizhou au avut parte de o surpriză de proporții: prima treaptă a rachetei Long March 3A, după terminarea combustibilului și separarea de restul încărcăturii, a căzut într-o pădure din zonă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit și câțiva fotografi din zonă au reușit că surprindă ultimele secunde ale treptei de rachetă aflate în cădere liberă. Mai mult, imaginile de la sol au arătat că impactul nu a distrus complet lansatorul, acesta devenind rapid principala atracție a zonei. Localnicii apar în fotografii cu fragmente din motoarele propulsorului, deși combustibilul folosit de Long March 3A este hidrazină și tetraoxid de azot, compuși chimici extrem de toxici.

Fuquan se află la aproximativ 500 de kilometri de rampa de lansare de la Centrul Spațial Xichang și pentru că acesta nu are deschidere la mare sau ocean, primele trepte ale rachetelor lansate revin adeseori în zonele nepopulate aflate pe traiectoria rachetei, cum se întâmplă și în cazul lansărilor care au loc de la Baikonur.

O tentativă de recuperare a prime trepte a unei rachete va avea loc mâine, o dată cu lansarea Falcon 9, când SpaceX va încerca să o aducă controlat și să o așeze pe o barjă, undeva în largul coastelor de vest ale Atlanticului.

lm3a_04Mai multe imagini pot fi găsit pe site-ul Spaceflight Now.