4000 de zile pe Marte

Opportunity continuă să ne uimească prin longevitatea sa. Deși suferă recent de probleme de memorie (de mai multe săptămâni, roverul nu-și poate folosi memoria flash din dotare, bazându-se doar pe memoria volatilă), Opportunity își continuă misiunea pe suprafața planetei Marte, unde se află de nu mai puțin de 4000 de zile marțiene. Inițial, misiunea a fost programată să dureze doar 90 astfel de zile. De la amartizarea sa din 25 ianuarie 2004, pe Pământ au trecut 3893 de zile (pe Marte, o zi durează 24 ore, 39 minute și 35.24409 secunde). Spirit, fratele geamăn al lui Opportunity, trimis pe Marte cu câteva zile înainte, a încetat să mai transmită semnale radio din 22 martie 2010 și un an mai târziu NASA a anunțat că încetează să mai încerce să contacteze roverul, care probabil a cedat datorită temperaturilor scăzute.

În prezent, roverul Opportunity se află pe marginea craterului Endeavour și se îndreaptă spre ceea ce specialiștii JPL au numit „Marathon Valley”, o regiune bogată în minerale argiloase (compuși hidroxid-silicați de aluminiu), după ce misiunea de investigare a craterului Ulise s-a încheiat. Furtunile din ultimul timp din zonă au readus nivelul de praf de pe panourile solare la o valoare normală.

Opportunity a parcurs pe suprafața marțiană mai mult de 40 de kilometri și cu fiecare metru parcurs și cu fiecare oră în care mai este activ, roverul stabilește un nou record pentru longevitatea unui robot trimis să exploreze suprafața altui corp ceresc.