Orion EFT-1

Denumită EFT-1 (Exploration Flight Test 1), prima misiune a capsulei Orion pe orbita Pământului s-a încheiat cu un succes. Echipajul a lipsit de această dată și cum noua racehă SLS nu este încă gata, lansarea s-a făcut folosind cea mai puternică rachetă disponibilă în prezent, Delta IV Heavy, pregătită de cei de la United Launch Alliance (ULA).

Amânată din 4 decembrie datorită unei barci care a intrat în spațiul marcat ca interzis din jurul rampei de lansare, apoi datorită unei valve și în cele din urmă datorită vânturilor peste limita acceptabilă, Orion a fost în cele din urmă lansată fără probleme vineri, 5 decembrie, la ora 14:05 de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. După ce capsula a ajuns pe o orbită stabilă în jurul Pământului, modulul de propulsie a adus capsula până la o altitudine de 5800 de kilometri, pentru a testa scutul termic (împreună cu alte subansabluri) la revenirea în atmosferă cu viteză superioară capsulelor care revin de pe orbită terestră joasă (Soyuz sau Dragon), simulând în acest fel o revenire în atmosferă dintr-o misiune interplanetară (Marte). Atât scutul termic cât și parașutele menite să încetinească capsula au funcționat impecabil, NASA declarând misiunea EFT-1 un succes.

Ultima dată când NASA a testat o capsulă fără echipaj uman a fost acum 47 de ani, în misiunea Apollo 4. Însă dacă atunci ținta programului Apollo era una cât se poate de clară (aelenizarea în doi ani de zile), de această dată Orion nu are un viitor prea bine conturat. Rămășiță a programului Constellation, (lansarea unei capsule) Orion este prea scumpă pentru a fi folosită doar ca barcă de salvare la bordul ISS. Se vorbește despre misiuni spre un asteroid ce urmează să fie capturat și eventual plasat pe orbita Lunii pentru a putea fi studiat, sau de misiuni cu echipaj uman spre Marte, dar în prezent nu există un program clar sau fonduri alocate pentru aceste misiuni.

Să sperăm că misiunea EFT-1 de ieri nu va avea soarta tristă a misiunii Ares I-X din 2009, tot o rămășiță a programului Constellation, care nu a mai avut nici un fel de continuare. Următorul zbor al unei capsule Orion este programat pentru 2018, când se va încerca o misiune cislunară, similară cu Apollo 8, dar fără echipaj. Primii astronauții care vor urca la bordul Orion nu o vor face înainte de 2021.