Detalii referitoare la explozia Antares

Orbital Sciences a precizat în cursul zilei de ieri că un număr însemnat de resturi ale rachetei au fost recuperate din jurul rampei de lansare și că analiza acestora va fi extrem de utilă în determinarea cauzei exploziei de miercuri. A fost găsită și o parte din încărcătura din capsulă și există șanse ca unele componente să fie găsite intacte, conform declarațiilor oficialilor Orbital Sciences.

Din fericire, rampa de lansare nu a fost prea grav avariată, cel puțin nu așa de grav cum părea în primele momente după prăbușirea rachetei și explozia ce a urmat.

Conform telemetriei, vehiculul nu avut nici un fel de problemă înainte de lansare, toate sistemele funcționând normal până la 15 secunde după lansare, când a apărut o anomalie la prima treaptă care a dus la pierderea motoarelor și prăbușirea rachetei lângă rampa de lansare. Înainte de impact, ofițerul însărcinat cu siguranța zonei de lansare a inițiat, la 20 de secunde după lansare, sistemul de autodistrugere al rachetei (Flight Termination System), pentru a minimiza pagubele la sol.

Având în vedere că rampa respectivă era singura certificată pentru a lansa rachete Antares, următoare misiune a celor de la Orbital Sciences nu va avea loc prea curând. Deși la suprafața rampei efectele exploziei nu par a fi semnificative, probabil instalațiile subterane au fost avariate semnificativ, iar rezervoarele de combustibil care au rezistat incendiului vor trebui re-certificate sau înlocuite.

launch-pad-looking-south-after-failure