SpaceX în fața unui mic eșec

După 8 teste fără incidente ale vehiculului Grasshopper și încă alte 4 teste cu succes efectuate de F–9R Dev–1, o variantă a Grasshopper-ului mai apropiată de prima treaptă a unei rachete Falcon 9, testul de ieri de la baza SpaceX din McGregor, Texas s-a încheiat prost. F–9R Dev–1 trebuia să se ridice de la sol și să revină cuminte la locul de decolare, după o serie de manevre efectuate în aer, teste care contribuie la planul SpaceX de a refolosi prima treaptă a rachetei Falcon 9, o manevră ce ar putea scădea semnificativ costurile unei lansări. În ultimele declarații ale oficialilor SpaceX, aceștia au recunoscut că în următoarea perioadă vor împinge la limită posibilitățile oferite de vehicul, așa că explozia acestuia nu a fost neapărat o surpriză.

După un zbor de câteva secunde ce părea normal, a intervenit o anomalie și computerul de bord a luat decizia de a distruge racheta, pentru a evita o escaladare neplăcută a situației. Întregul eveniment a fost filmat de către spectatorii adunați în vecinătatea bazei de la McGregor. Din fericire, se pare că incidentele care au dus la aceste anomalii sunt specifice testului și nu vor avea nici un impact asupra următoarelor misiuni SpaceX.

Asiasat–6 urmează să fie lansat miercuri, folosind o rachetă Falcon 9, de la baza din Cape Canaveral. Datorită faptului că pentru acestă misiune racheta are nevoie de performanțe maxime, SpaceX nu va încerca să recupereze prima treaptă, și nu o va face nici cu ocazia viitoare lansări, dar oficialii ai companiei americane au promis că în acest an vom vedea o aterizarea a primei trepte pe o platformă aflată în larg. Asta dacă nu vom asista la o nouă serie de amânări, pentru că deja am avut parte în 2014 de nu mai puțin de 4 lansări reușite pentru Falcon 9, un adevărat record pentru SpaceX (Thaicom 6, CRS–3, OG2, Asiasat–8) și mai sunt planificate încă 5 pentru ultimele luni ale acestui an.