Debut nefericit pentru Galileo

Galileo se dorește a fi răspunsul civil al Europei la sistemul GPS, controlat de armata americană. 30 de sateliți (27 funcționali și 3 plasați pe orbite de rezervă) ar urma să asigure nevoile de localizare ale cetățenilor europeni, care ar fi astfel independenți de SUA sau alte state care asigură astfel de facilități (Rusia prin GLONASS, China sau India).

Patru sateliți experimentali au fost deja lansați pentru a valida sistemul și ieri, o rachetă Soyuz 2 1b, operată de compania europeană Arianespace de la baza din Guyana Franceză, trebuia să mai transporte în spațiu încă doi sateliți (denumiți Doresa și Milena), primi sateliți operaționali ai sistemului Galileo. Deși inițial lansarea părea să decurgă fără incidente, treapta superioră Fregat-MT a rachetei Soyuz a fost orientată greșit în momentul în care motorul acesteia a fost activat pentru inserția orbitală, ceea ce a dus la plasarea pe o orbită necorespunzătoare a celor doi sateliți: în loc de un plan cu inclinația de 56 de grade față de ecuator, sateliții au ajuns pe un plan orbital de 47 de grade. Diferența este prea mare pentru a putea fi corectată folosind sistemul de propulsie aflat la bordul celor doi sateliți (schimbarea planului orbital este o manevră care necesită cantități mari de combustibil), așa că deși sunt pe deplin funcționali, sateliții vor fi inutili și vor fi probabil înlocuiți în viitor.

Este un debut cu stângul pentru sistemul Galileo, a cărui costuri au fost estimate la 5 miliarde de euro. Restul de 24 de sateliți urmează să ajungă pe orbită pe parcursul următorilor ani, folosind 6 lansări Soyuz (care poate transporta câte 2 sateliți) și 3 lansări Ariane 5 (care poate urca pe orbită câte 4 sateliți Galileo).