Lansare reușită pentru Falcon 9

După patru tentative și 12 amânări, SpaceX a reușit astăzi să lanseze șase sateliți de comunicații Orbcomm (ai companiei Orbital Sciences, responsabilă pentru lansarea rachetei Antares de ieri).

Prima tentativă de lansare a unui satelit Orbcomm a fost și singurul incident nefericit major înregistrat de către Falcon 9: în octombrie 2012, în timpul lansării unei capsulei Dragon către ISS, misiunea secundară a fost plasarea pe orbită a satelitului Orbcomm, însă din cauza problemelor avute cu unul din motoare, orbita pe care a ajuns satelitul nu a fost cea corespunzătoare. Propulsoarele acestuia nu l-au ajutat prea mult și satelitul s-a dezintegrat în scurt timp în atmosferă, deși obiectivul primar al misiunii, capsula Dragon, a ajuns în cele din urmă cu bine la ISS.

Dar motoarele Falcon 9 de astăzi au funcționat perfect și toți cei 6 sateliți au fost plasați pe orbitele corespunzătoare. Lansarea a continuat, după cum era de așteptat, cu o nouă tentativă de recuperare a primei trepte. Deși extinderea picioarelor de aterizare deasupra apelor Atlanticului, prima treaptă, după ce a ajuns deasupra apei, a rămas suspendată preț de câteva momente, ajutată de motorul Merlin central. Însă imediat după contactul cu apa s-a produs o explozie care a distrus complet întreaga structură. După verificarea amănunțită a datelor telemetrice se va putea determina exact cauza acestui nefericit incident. Există și un material video al coborârii primei trepte deasupra apei, care probabil va fi dat publicității de către SpaceX în zilele sau săptămânile ce vor urma.

A fost a doua lansare americană în două zile și a treia lansare pentru Falcon 9 în 2014. SpaceX mai are prevăzute încă șapte lansă până la sfârșitul anului, însă este greu de crezut că nu vor împinge câteva dintre acestea în anul următor. Următoarea lansare este programată pentru august, cât Falcon 9 va propulsa pe orbită geostaționară un satelit de telecomunicații AsiaSat, urmând ca în septembrie o nouă capsulă Dragon să pornească spre ISS.

Screen Shot 2014-07-14 at 20.51.03

Falcon 9, în drum spre orbită, împreună cu 6 sateliți de comunicație Orbcomm