Sonde ocupate

Cassini tocmai a efectuat, în 18 iunie, al 102-lea survol al lui Titan, unul din sateliții lui Saturn (cel mai mare dintre cei 62 pe care îi are gigantul gazos).  În timpul zborului, atmosfera lui Titan a fost investigată prin unde radio, căutându-se variații sezoniere ale acesteia, dar li informații cu privire la curenții de aer sau structura ionosferei lui Titan. Tot cu această ocazie,folosind aceleași unde radio, au fost obținute informații suplimentare despre lacurile de pe Titan, formate din hidrocarburi lichide (etan și metan). Cassini este o probă lansată în 1997 și aflată pe orbita lui Saturn din 2004.

Venus Express se apropie de finalul misiunii sale, pregătindu-se pentru o întâlnire violentă cu atmosfera venusiană, în primele zile ale lunii iulie. Lansată în noiembrie 2005, sonda ajuns pe orbita planetei noastre vecine după 6 luni, în aprilie 2006,  însă acum, după 8 ani de funcționare continuă, rezervele de combustibil necesare păstrării unei orbite stabile se apropie de final. Din acest motiv, inginerii de la sol o pregătesc pe Venus Express pentru ultimele orbite, care se vor termina prin dezintegrarea sondei în atmosferă. Pentru acest lucru, orbita sondei a fost deja redusă, permițându-i acesteia să ia contact (limitat, la început) cu atmosfera planetei, care o va frâna din ce în ce mai mult, cu fiecare orbită efectuată. În tot acest tip, unele din instrumentele științifice de la bord vor continua să facă măsurări și să transmită datele acestora spre Pământ.

Rosetta continuă să se apropie de ținta sa, cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. După manevre precise de frândare, Rosetta se află în prezent la puțin peste 100.000 de kilometri de cometă și continuă să se apropie de aceasta cu 100 m/s. Chiar și de la această distanță poate înregistra deja date cu privire la activitatea cometei. Spre exemplu, sonda poate măsura deja particule de plasmă sau dioxidul de carbon din coada cometei, care oferă indicii despre ce s-ar putea găsi în nucleul cometei, dar și despre schimbările care au loc o dată cu modificare distanței față de Soare. În același timp Rosetta înregistrează modul în care coada cometei interacționează cu vântul solar. Întâlnirea cu 67P/Churyumov-Gerasimenko este programată pentru 6 august.

Hubble a început să caute o posibilă țintă pentru sonda New Horizons. Aceasta va ajunge să survoleze planetoidul Pluto în iulie 2015, după care se va îndrepta spre unul din obiectele din centura Kuiper, o aglomerare de obiecte înghețate rămase în aceiași stare de la formarea sistemului solar, de acum 4.6 miliarde de ani. Până să treacă de Pluto, New Horizons va trebui să se ferească de potențialele corpuri care gravitează în jurul lui Pluto, pentru că de la lansarea sondei și până astăzi, astronomii au descoperit că Pluto este de fapt un mini-sistem planetar, având nu mai puțin de 5 sateliți. New Horizons a fost lansată în 2006, iar Kerberos și Styx, doi dintre sateliți, au fost descoperiți în 2011, respectiv 2012, iar acum există temerea ca în jurul lui Pluto există obiecte de mici dimensiuni care ar putea pune în pericol sonda new Horizons, care are o viteză de aproape 60 000 km/h.