Orbcomm OG2 rămâne la sol

SpaceX nu a reușit azi-noapte să lanseze racheta Falcon 9 având la bord satelitul Orbcomm OG2, după ce o problemă tehnică a dus la o nouă amânare, cu 7 minute înainte de pornirea motoarelor. Lansarea, care trebuia să aibă loc inițial în septembrie 2013, a fost amânată prima dată pentru noiembrie 2013, apoi 30 aprilie 2014, 10 mai 2014, 27 mai 2014, 11 iunie 2014, 12 iunie 2014 și 15 iunie 2014. În cele din urmă, racheta a fost scoasă din hangar și transportată pe rampa de lansare pentru tentativa programată în seara de vineri spre sâmbătă, la ora 01:08, însă nici de această dată, Falcon 9 și-a pornit motoarele. Încă nu a fost comunicată data următoarei tentative, dar este posibil ca aceasta să aibă loc chiar în această noapte, dacă probleme tehnice nu sunt majore.

SpaceX a anunțat la începutul anului că are 10 lansări programate pentru 2014 și 20 pentru 2015, dar până în prezent, în acest an au lansat doar 2 rachete: un satelit de telecomunicații Thaicom 6, în 6 ianuarie, și o misiune CRS, parte a contractului cu NASA pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale, în 18 aprilie (după mai mult de o lună de alte amânări).

Orbcomm OG2 este un satelit de telecomunicații în valoare de 70 de milioane de dolari, careva forma o constelației de sateliți Orbcomm, folosiți în principal pentru comunicațiile civile maritime. Contractul dintre Orbcomm și SpaceX stipulează lansarea a 17 astfel de sateliți pentru suma de 42.6 milioane de dolari pe parcursul următorilor ani multor ani. A dua lansare SpaceX pentru Orbcomm este prevăzută să aibă loc cândva la finalul acestui an.

După lansarea Orbcomm OG2, SpaceX are în program două lansări pentru AsiaSat, urmate de o nouă lansare Dragon, către Stația Spațială Internațională. Până în prezent, din 2006, SpaceX a lansat 5 rachete Flacon 1 și 9 rachete Flacon 9, din care 5 cu capsula Dragon ca încărcătură principală.

Între timp, profitând de lansările amânate de SpaceX din ultima perioadă, United Launch Alliance (ULA), consorțiul format între Lockheed Martin și Boeing, continuă războiul mediatic cu compania lui Elon Musk și ne reamintește tuturor printr-un mesaj pe Twitter și un clip video bine realizat, că între martie 2013 și mai 2014, ULA a avut nu mai puțin de 15 de lansări fără incidente. Majoritatea acestora  au fost efectuate pentru armata SUA, pentru care ULA a primit contracte de miliarde de dolari, fără licitație publică. SpaceX a acuzat în instanță monopolul ULA, chiar dacă rachetele Falcon 9 ar fi certificate pentru astfel de lansări. Certificare reprezintă însă doar o problemă birocratică despre care Elon Musk spune că este doar o chestiune de timp, după care promite lansări mult mai ieftine și folosind rachete 100% americane (de reținut că motorul rachetei Atlas V este de producție rusă, un punct sensibil în situația politică actuală din estul Europei).