37 sateliți, o singură lansare

Poate vă mai amintiți de lansările succesive din noiembrie 2013, când rachetele Minotaur și Dnepr se întreceau în recorduri. După ce Minotaur a plasat 29 de sateliți pe orbită într-o singură lansare, la doar o zi distanță recordul a fost pasat rachetei rusești Dnepr, care a transportat 32 de sateliți, iar în ianuarie, numărul a urcat la 34, datorită unei rachete Antares, care însă a transportat o parte din sateliți pe ISS, iar echipajul de aici i-a lansat câteva zile mai târziu.

Ieri, tot o rachetă Dnepr a realizat un nou record absolut, lansând nu mai puțin de 37 de sateliți direct pe orbită, aparținând unui număr de 17 state. A fost a 20-a lansare pentru Dnepr, al cărui proiect a fost bazat pe racheta balistică ucraineană R-36M (SS-18).

Lansarea avut loc de la baza militară Dombarovsky, Rusia, la ora 22:11, ora României. După ce a treia treaptă a rachetei a ajuns pe orbită, 33 din cei 37 de sateliți au fost eliberați la un interval de 20 de secunde, pentru a evita orice posibilitate de coliziune între ei. Restul de patru au fost plasați ceva mai târziu. Majoritatea sateliților au ca misiune fotografierea pământului, în vederea studiilor de mediu, dar și pentru motive se securitate națională.