Lansare Dragon CRS-3

După întârzieri repetate, cauzate de probleme tehnice ale capsulei, de un incendiu la complexul KSC și de o valvă buclucașă, în cele din urmă racheta Falcon 9 a fost lansată aseară, la ora 22:25 spre Stația Spațială Internațională, zborul reprezentând a treia misiune operațională efectuată de SpaceX pentru NASA.

Capsula Dragon transportă spre avanpostul orbital o încărcătură de 2 tone, conținând echipamente și hrană pentru cei șase astronauți, dar și o pereche de picioare pentru Robonaut, un robot care se află deja pe Stația SPațială Internațională. Lansarea de ieri a fost pusă sub semnul întrebării, după ce unul din computerele de rezervă de pe ISS s-a defectat în această săptămână, însă NASA a decis ca activitatea extravehiculară necesară pentru a-l repara să aibă loc miercuri, permițând astfel ca SpaceX să încerce să lanseze capsula Dragon. Cu câteva ore înainte însă, condițiile meteo erau nefavorabile, cu șanse de doar 40% ca acestea să permită decolarea rachetei de pe rampa amplasată în complexul Kennedy Space Center. Însă în scurt timp, vremea s-a îmbunătățit și șansele au crescu la 60%, lansarea vând loc exact la ora programată.

Prima treaptă, după separarea de restul încărcăturii, a revenit controlat într-o zonă deasupra Atlanticului, în a doua încercare SpaceX de a recupera în întregime prima treaptă a rachetei. Din datele pe care le au cei de la SpaceX, se pare că picioarele de aterizare atașate rachetei au ajutat la stabilizarea acesteia și au eliminat rotirea treptei în jurul axei, principala cauză a problemelor din prima lor încercare. După ce racheta a atins suprafața apei, computerele au continuat să transmită date pentru încă 8 secunde, până când aceasta a ajuns la orizontală, ceea ce reprezintă un important succes al celor de la SpaceX. Însă recuperarea treptei se pare că nu a avut loc, din cauza vremii nefavorabile din larg, care a împiedicat navele de a se apropia de zona respectivă, însă datele telemetrice sunt încurajatoare.

SpaceX a lansat cu câteva minute înainte de lansare un clip care prezintă niște manevre de recuperare a uni vehicul identic cu prima treaptă a rachetei Falcon 9. Spre deosebire de precedentele teste Grasshopper, de data aceasta am avut pe standul de test o rachetă adevărată, cu un motor merlin identic cu cele folosite în lansarea de ieri. Elon Musk a conformat că în acest an vom vedea aproximativ 10 lansări SpaceX, adică începând de acum, aproximativ una în fiecare lună.

Andocarea cu ISS este programată pentru duminică, iar activitatea extravehiculară pentru repararea computerului de rezervă defect, situat în afara stației, va avea loc miercuri.