BICEP2, CMB, Big-Bang și inflație

Cuvintele de mai sus au fost extrem de folosite în ultimele zile de către media care se ocupă de popularizarea științei. Un anunț extrem de important din domeniul astrofizicii, poate cel mai important din ultimul deceniu și jumătate, care a avut loc astăzi, a fost pregătit atent încă de săptămâna trecută și zvonurile care au scăpat secretomaniei impuse de organizatorii conferinței de presă au fost confirmate.

Pe scurt, avem confirmarea experimentală a unei teorii cruciale în înțelegerea modului în care a apărut și evoluat Universul nostru. Teoria Big Bang este deja arhicunoscută și nu voi insista asupra detaliilor ei, dar trebuie menționat un aspect: cândva între 10-33 și 10-32 secunde de la Big-Bang, universul nostru a suferit o dilatare exponențială, mărindu-și volumul cu un factor de 1078 într-o perioadă care a durat doar 10-39 secunde. În acele momente, viteza de expansiune a universului a fost mai mare decât viteza luminii. Fenomenul poartă numele de inflație și teoria din spatele său a fost introdusă în 1980 de fizicienii Andrei Linde și Alan Guth, pentru a explica aparenta omogenitate a Universului observabil. În acest fel, datorită acestei inflații, Universul a fost „nivelat” încă de la începuturile sale, pregătind terenul pentru apariția stelelor și a galaxiilor.

Teoria inflației a fost susținută de observațiile făcute asupra radiației cosmice de fond (CMB, Cosmic Microwave Backgound), realizate cu ajutorul sondelor WMAP (2001) și Planck (2009), care au înregistrat radiația în domeniul microundelor, emisă de Univers la 380000 de ani după Big-Bang.

Un nou experiment, denumit BICEP2 și amplasat în apropierea Polului Sud, a pus în evidență o polarizare aparte a luminii captate imediat după Big-Bang, rezultat care nu doar că aduce o nouă confirmare a teoriei inflației timpurii a Universului, dar pune în evidență și undele gravitaționale generate de procesul de inflație (undele gravitaționale reprezintă oscilații ale spațiu-timpului, prevăzute de teoria relativității generale, dar care nu au fost detectate până în prezent).

Așadar, rezultatele oferite de BICEP2 nu doar fixează și mai bine teoria inflației timpurii, dar oferă primele dovezi ale existenței undelor gravitaționale. Nu știm încă ce anume a cauzat Big-Bang-ul sau inflația ce i-a urmat, dar după anunțul de astăzi, cel puțin suntem ceva mai siguri că suntem pe drumul cel bun.