Nașterea unei stele

Lansat în urmă că 24 de ani, telescopul spațial Hubble continuă să ofere cadre extrem de valoroase pentru comunitatea științifică. În imaginea de mai jos, Hubble surprinde momentul în care ia naștere o nouă stea, undeva în constelația Cameleonul, la 500 de ani lumină depărtare de noi.

Gazele din nebuloasa stelară colapsează sub influența gravitației, dar aceasta nu este încă suficient de puternică pentru a aprinde reacțiile de fuziune care alimentează o stea, așa că nu avem încă decât un glob crescând de gaze. Hrănindu-se violent cu gazul din jur, steaua în devenire formează două jeturi de materie expulzată prin regiunea polilor, cu viteze de sute de kilometri pe secundă. Un efect similar se întâmplă și în cazul găurilor negre, când materiei din jur i se imprimă o viteză de rotație și este ulterior expulzată prin polii găurii negre, fiind astfel una din modalitățile de identificare a unei găuri negre. Bineînțeles, fenomenul este mai puțin violent când vorbim de o stea în formare, pentru că masele și câmpurile gravitaționale sunt sensibil mai mici.

Prin frecarea materiei expulzate cu gazul și praful din jur, are loc strălucirea specifică pe care o putem observa în imaginea capturată de Hubble, strălucire care de-a lungul a câtorva ani poate varia în intensitate. După un timp, după ce se va sătura, steaua va fi suficient de mare pentru ca presiunea din interiorul acesteia să declanșeze reacțiile de fuziune, care o pot ține în viață miliarde de ani.

potw1405a