Thaicom 6

Falcon 9, racheta construită de SpaceX, a lansat acum câteva minute (ora 00:06) satelitul Thaicom 6 spre orbita geostaționară. Este al treilea zbor al rachetei Falcon 9 v1.1 și al doilea efectuat pentru parteneri privați, în care încărcătura reprezintă un satelit de telecomunicații care ajunge pe orbită geostaționară. Zborul de astăzi are loc la doar 35 de zile distanță de ultimul zbor din trecut, un nou record pentru SpaceX, după ce în 3 decembrie 2013, Falcon 9 lansa satelitul SES-8. La aproape o oră după lansare, SpaceX a conformat oficial că Thaicom 6 a fost livrat pe orbita corectă. Asta înseamnă că motorul celei de-a doua trepte a fost repornit și, după orbita inițială provizorie, satelitul a ajuns pe traiectoria corectă, ceea ce înseamnă că misiunea este un nou succes pentru SpaceX.

Nici de această dată nu au fost efectuate manevre de recuperare ale primei trepte, deoarece misiunile spre orbită geostaționară necesită maximul de putere pe care îl pot livra motoarele Merlin, însă Elon Musk a confirmat în repetate rânduri că aceste manevre vor fi încercate din nou, deasupra oceanului, cu ocazia următoarei misiuni, CRS-3, care este programată pentru sfârșitul lui februarie, când SpaceX revine la misiunile de transport pe care le execută pentru NASA. Va fi al cincilea zbor pentru o capsulă Dragon și al patrulea zbor al capsulei care va transporta provizii spre ISS.

Tot spre ISS va pleca și capsula Cygnus a celor de la Orbital Sciences (satelitul Thaicom 6 lansat de Falcon 9 este al 32-lea satelit geostaționar construit de… Orbital Sciences, pentru o companie de telecomunicații tailandeză). Programat, după mai multe amânări, pentru finalul lui decembrie, zborul a fost amânat pentru primele zile ale lunii ianuarie din pricina activităților extravehiculare care au avut loc la bordul ISS, cauzate de defecțiunea unei pompe de răcire. Lansarea a fost din nou amânată pentru 8 ianuarie, datorită temperaturilor extrem de scăzute din Virgina (lansarea rachetei Antares are loc din insulele Wallops).

Falcon 9 v1.1 / Thaicom 6