Lansarea Cygnus, amânată din nou

Cea de-a doua misiune Cygnus spre Stația Spațială Internațională (după cea din septembrie anul trecut) se poate înscrie pe lista misiunilor spațiale cu cele mai bizare amânări. Se întâmplă rar ca o lansare să aibă loc exact în data planificată inițial, dar racheta Antares se încăpățânează să rămână în continuare la sol, fără a suferi în prezent vreo problemă tehnică.

Planificată inițial pentru noiembrie, lansarea a fost inițial amânată pentru 20 decembrie 2013. Însă în acea perioadă, astronauții de pe Stația Spațială Internațională, destinația lui Cygnus, au fost ocupați cu reparațiile unei pompe de amoniac defecte, care afecta sistemul de răcire de la bordul complexului orbital, așa că lansarea a fost amânată pentru 13 ianuarie, pentru a nu interfera cu reparațiile. Însă această dată ar fi incomodat un număr de lansări planificate deja să aibă loc de la baza aeriană Wallops din Virginia, așa că lansarea a fost devansată pentru 7 ianuarie.

Cu câteva zile înainte, tentativa din 7 ianuarie a fost amânată cu o zi, pentru 8 ianuarie, din pricina temperaturilor neobișnuit de mici înregistrate lângă rampa de lansare. Cu câteva ore înainte de lansare, a apărut însă o altă problemă care a dus la o nouă amânare: activitatea solară intensă, mai intensă decât de obicei. Aceasta ar putea afecta sistemele electronice de la bordul rachetei, așa că vom mai avea de așteptat câteva zile până când va fi aleasă ziua pentru o nouă tentativă. Asta dacă nu vor apărea alte probleme între timp

Cygnus va transporta și 33 de sateliți, care nu vor fi plasați direct pe orbită de către racheta Antares, ci vor ajunge pe Stația Spațială Internațională, de unde vor fi re-lansați de către astronauți, din modulul japonez Kibo, care este echipat cu un tun capabil de astfel de operațiuni. Lansarea nu va depăși recordul stabilit de racheta Dnepr (32), în noiembrie, privind cel mai mare număr de sateliți plasați pe orbită dintr-o singură lansarea, dara va stabili un record privind numărul încărcăturilor lansate: 34, dacă socotim și capsula Cygnus, care adăpostește sateliții.

Antares

Racheta Antares, în vârful căreia se află capsula Cygnus, cu provizii, piese de schimb și 33 de sateliți gata de lansare spre Stația Spațială Internațională.