Lansare reușită pentru GSLV

După nu mai puțin de patru lansări succesive eșuate și după o amânare din luna august, racheta indiană GSLV (geosynchronous satellite launch vehicle) a lansat ieri, 5 ianuarie 2014, satelitul de telecomunicații GSAT-14. A fost prima lansare din 2014, a 6-a lansare GLSV și doar a treia care s-a încheiat cu succes pentru racheta indiană.

GLSV este o rachetă în trei trepte, cu patru boostere cu combustibil solid atașate primei trepte. Motorul Vikas cu care este echipată treapta a doua, dar și cele patru boostere, derivă din motorul francez Viking, folosit de primele patru generații de rachete Ariane. Prima treaptă folosește un motor S-139 cu combustibil solid iar a treia treaptă este propulsată de un motor indian ICE (Indian Cryogenic Engine), care folosește oxigen și hidrogen lichid.

successful-gslv-launch-pitchforks-india-into-elite-group

Deși India deține mai multe lansatoare, doar GSLV poate transporta sateliți pe orbită geostaționară, cum este cazul lansării de față. Tentativa de lansare din august a fost oprită după ce, în timpul numărătorii inverse, s-a detectat o importantă cantitate de combustibil care s-a scurs din cea de-a doua treaptă, contaminând întreaga rachetă, aflată pe rampa de lansare, cu substanțe toxice și inflamabile. Drept urmare, aceasta a fost dusă în hangar și pregătită pentru o nouă lansare. Lansarea de ieri a fost una crucială pentru agenția spațială indiană (ISRO), după ce patru tentative inițiale de lansare s-au încheiat cum nu se poate mai prost pentru GSLV.

Prima lansare a rachetei GSLV, din 20 aprilie 2001, a decurs bine până când cea de-a treia treaptă nu a funcționat la parametri normali, plasând satelitul pe o orbită mai joasă, care nu a mai putut ulterior fi corectată. A doua lansare, din 2003, a decurs mai bine, plasând satelitul GSAT-2 pe orbita dorită iar a treia lansarea, din septembrie 2004, a transportat GSAT-3 (sau HealthSat). Din nefericire, cea de-a patra lansare, care a avut loc în iulie 2006 și care trebuia să plaseze satelitul INSAT-4C pe orbită geostaționară, a fost una catastrofală: racheta s-a dezintegrat la scurt timp după ce a părăsit rampa de lansare. Următorul zbor GSLV, al cincilea, nu a fost ocolit de ghinioane și racheta care trebuia să lanseze în septembrie 2007 satelitul INSAT-4CR (înlocuitorul precedentului INSAT-4C) nu a mai oferit suficientă putere pentru a transporta încărcătura pe orbită. În aprilie 2010, o versiune nouă a rachetei GSLV, dotată cu o nouă treaptă secundară, a suferit un nou eșec, după ce motorul ultimei trepte a cedat. Nouă luni mai târziu, o nouă rachetă GSLV trebuia să lanseze satelitul GSAT-5P, dar aceasta a deviat periculos de mult de la traiectoria normală și a fost distrusă la 53 de secunde după lansare.