ISS va funcționa cel puțin până în 2024

NASA a anunțat ieri că adminstrația de la Casa Albă a aprobat extinderea finanțării operării ISS până în 2024. Inițial, fondurile ajungeau doar până în 2020, dar momentan nu există motive tehnice care să împiedice funcținoarea stației până în 2024. Unele voci susțin că tehnic, este posibil ca ISS să rămână operațională până în 2028, când ar împlini 30 de ani de la lansarea primului modul, în noiembrie 1998.

Decizia va avea un impact major asupra partenerilor privați, care încearcă să găsească soluții pentru a transporta din nou astronauți pe orbită, folosind lansatoare americane. În prezent, NASA nu are planificate zboruri cu echipaj uman lansate din interiorul Statelor Unite înainte de 2017. Dacă ISS ar fi fost părăsită în 2020, companiile private partenere ar fi avut la dispoziție doar 3 ani pentru derularea contractelor cu NASA, însă acum timpul în care pot lansa astronauți ajunge la 7 ani, asta dacă între timp nu va fi decisă o nouă extindere.

Este totuși greu de crezut că ISS va fi operațională dincolo de 2028. Componentele vechi de 30 de ani își vor arăta vârstă și astronauții vor petrece din ce în ce mai mult timp reparând stația, neglijând astfel experimentele științifice pentru care aceasta a fost construită în primul rând. Un exemplu cât se poate de elocvent este problema avută cu una din cele două pompe de răcire care s-a defectat de curând, dar care, din fericire, a fost rezolvată.

Aflată la aproximativ 400 de kilometri altitudine, Stația Spațială Internațională (ISS) reprezintă un efort comun a mai multor state, grupate în agenții spațiale naționale sau regionale (NASA, Roscosmos – Rusia, ESA – Europa și Canada și JAXA – Japonia) și este practic un laborator de cercetare ce oferă condiții care nu pot fi reproduse pe Pământ. Este cel mai masiv obiect asamblat vreodată pe orbită (450 tone, 850 metri cubi presurizați, 108 metri lungime) și a costat peste 100 de miliarde de dolari. Proiectul a fost inițiat de SUA în anii ’70, alăturându-se ulterior partenerii menționați anterior, iar primul modul a fost lansat în noiembrie 1998.  În prezent, 6 astronauți se află la bordul ISS (trei ruși, doi americani și un japonez).