EVA-37a, planificată pentru 27 ianuarie

Sfârșitul de an i-a prins pe cei șase astronauți de pe Stația Spațială Internațională destul de ocupați. Inițial, defecțiunea unei pompe a necesitat două activități extravehiculare de urgență (EVA), pentru a remedia problema. Pompa defectă a fost schimbată cu una care se afla depozitată pe ISS. Situația era destul de gravă pentru că dacă s-ar fi defectat și cea de-a doua pompă aflată în funcțiune, astronauții ar fi trebuit să abandoneze avanpostul orbital. Din 2000, ISS este locuit în permanență de un echipaj uman. Deși au fost planificate trei ieșiri în spațiu pentru reparați, Richard Mastracchio și Michael Hopkins au fost eficienți și au terminat reparațiile în doar două ieșiri, ultima fiind chiar în ajunul Crăciunului.

Înainte de încheierea anului, Oleg Kotov și Sergei Ryazanski au avut și ei parte de o activitate extravehiculară, de această dată programată. Cei doi trebuiau să monteze în afara stației două camere video, ale companiei private UrtheCast care urmau să furnizeze, gratuit, imagini ale suprafeței Pământului, în timp real, dar și editate, pentru a urmări incendii sau alte fenomene din diverse locații terestre. Un fel de webcast, de pe orbită. Scopul acestei activități este unul educațional și social, după cum au declarat cei de la UrheCast. Camerele au fost aduse pe ISS de către nava rusească Progress M-21M, la sfârșitul lunii noiembrie. Din păcate, după ce au montat cele două camere, echipele de la sol nu au putut primi date de la ele, nici imagini, dar nici măcar telemetrie, așa că astronauții au fost nevoiți să le demonteze și să le aducă în interiorul ISS. Întreaga operațiune a durat 8 ore și 7 minute, un nou record pentru activitățile extravehiculare rusești de la bordul ISS.

Din fericire, problema a fost identificată: pentru că nici una din cele două camere nu putea fi contactată de la sol, s-a crezut că problema se află undeva la bordul ISS, ceea ce, după unele investigații, s-a dovedit a fi adevărat. Traseul datelor prin ISS se oprea la un moment dat. Cu ajutorul experților Energya de la sol, problema a fost rezolvată și cei doi ruși vor ieși din nou în spațiu în 27 ianuarie pentru a monta din nou cele două camere, într-o misiune ce poartă indicativul EVA-37a.

Una din cele două camere, denumite High Resolution Camera (HRC), va prelua imagini cu rezoluția la sol de 1 metru și va putea înregistra zilnic apriximativ 150 de secvențe video de înaltă rezoluție (Ultra HD, 4K) cu durata de maximum 90 de secunde. Mai mult decât atât, camera este montată pe o platformă care permite orientarea acesteia spre diverse ținte de interes de pe suprafața planetei noastre, aflate în aria de acoperire a stației spațiale (între 51 grade latitudine sudică și 51 de grade latitudine nordică). Fluxul de date care va fi transferat spre Pământ este estimat la 2.5 TB/zi. Cea de-a doua cameră, Medium Resolution Camera (MRC sau Iris), nu este mobilă și are o rezoluție mai mică (doar 5 metri/pixel), acoperind la sol fâșii de teren late de 40 de kilometri, pe car ele va fotografia continuu, 365 de zile pe an. Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul oficial al UrtheCast.