Swarm

Ieri a avut loc o nouă lansare a unei rachete rusești, care a transportat pe orbită trei sateliți ai ESA, care urmează să realizeze cea mai detaliată hartă 3D a câmpului magnetic terestru.

Misiunea, denumită Swarm, va înregistra câmpul magnetic care provine din miezul Pământului, dar și din mantaua acestuia, din crustă, oceane, ionosferă sau magnetosferă, pentru o descriere cât mai completă. Doi din cei trei sateliți vor orbita inițial pe o orbită cu o altitudine de 460 km, urmând ca această să ajungă la 300 km în viitor, iar cel de-al treilea satelit se va afla la 530 km.

Lansarea a avut loc de la cosmodromul rusesc de la Plesetsk, ieri, la ora 14:02, folosind o rachetă Rokot, în trei trepte. Aceasta folosește combustibil lichid, iar primele două trepte sunt derivate din rachetele balistice SS-19. A treia treaptă are un motor care poate repornit, pentru diverse manevre orbitale necesare plăsării sateliților pe orbita corectă, denumit Breeze-KM, o versiune îmbunătățită a Breeze-K, folosită în ultimele zboruri ale rachetei.