NWA 7533, un eșantion marțian

Analizele efectuate meteoritului NWA 7533 au relevat faptul că acesta este originar de pe Marte. Cumpărat în 2012, meteoritul a fost găsit inițial în deșertul nord-african, după cum îi spune și numele (NWA – Nort-West Africa) și inițial a fost catalogat drept o acondrită, adică un meteorit atipic.

Însă compoziția meteoritului este similară cu rocile marțiene analizate de roverul Spirit. NWA 7533 s-a format la 100 de milioane de ani după nașterea planetei Marte, ceea ce face din acesta cel mai vechi eșantion marțian pe care-l avem în acest moment la dispoziție.

Din cei peste 45000 de meteoritți catalogați, doar aproximativ 100 provin de pe Marte. Originea acestora a fost stabilită prin analiza compoziției, a vârstei și a gazelor reținute în interiorul acestora și compararea acestore rezultate cu datele pe care le avem despre Marte grație flotei de roboți de pe orbita și suprafața plenetei. După un contact violent cu alți meteoriți sau comete, bucați desprinse din suprafața planetei Marte plutesc prin Sistemul Solar, până ajung să intersecteze orbita Pământului.

NWA 7533 este cel mai nou meteorit marțian identificat, dar în același timp, este cel mai bătrân dintre aceștia, având o vârstă de 4.4 miliarde de ani.

Martian_meteorite-640x452

Secțiune printr-un fragment din meteoritul NWA 7533