Minotaur și cei 29 de sateliți ai săi

Nu, nu este vorba despre o nouă planetă numită după un personaj mitologic, ci despre lansarea de azi noapte, în care o rachetă Minotaur 1 a lansat nu mai puțin de 29 de sateliți! Racheta, construită de Orbital Sciences Corporation, a fost lansată de la centrul Wallops, de pe coasta de est a Statelor Unite. Minotaur 1 a părăsit rampa de lansare la ora 03:15. Din cei 29 de sateliți ai misiunii denumite ORS-3, 28 sunt de mici dimensiuni (cubesat) și unul singur are dimensiuni mai mari (STPSat 3). Printre ei se află și satelitul TJ3Sat, primul construit de elevi de liceu, pentru NASA. Întreaga încărcătură a cântărit la lansare 400 de kilograme (din care STPSat 3 cântărește 180 de kilograme) iar sateliții au ajuns pe o orbită cu înclinația de 40.5 grade, la o altitudine de 500 km. Sateliții aparțin armatei Statelor Unite, NASA sau diverselor universități americane.

Zborul de astăzi a fost al 25-lea pentru o rachetă Minotaur. Lansarea a fost întârziată cu 45 de minute, din pricina unei furtuni solare și a unei defecțiuni tehnice apărute la o stație de urmărire, responsabilă cu distrugerea propulsorului în cazul în care acesta deviază de la traiectoria planificată.

Recordul stabilit astăzi de Minotaur 1 va fi probabil depășit în doar câteva ore. O rachetă Dnepr se pregătește în acest moment pentru o lansare de la baza Dombarovsky din regiunea Orenburg Oblast, Rusia. Dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut, Dnepr va plasa pe orbită nu mai puțin de 32 de sateliți.