Mangalyaan

Racheta PSLV-C25 a fost lansată astăzi de la baza Sriharikota din Andhra Pradesh, India, în încercarea de a trimite o sondă spre Planeta Roșie. Lansarea a avut loc la ora 11:08 și se pare că motoarele au funcționat mai bine decât se așteptau inginerii indieni, pentru că orbita pe care a ajuns sonda este una mai înaltă decât cea programată. Toate cele patru trepte necesare inserției pe orbita Pământului au funcționat însă impecabil și în acest moment sonda se pregătește, pe o orbită cu excentricitate mare, să plece spre Marte.

Mangalyaan este numele sondei cu care India încearcă să ajungă pe  orbita lui Marte. Până în prezent, doar sonde din Uniunea Sovietică, Statele Unite și Europa au ajuns pe orbita marțiană, iar alte încercări asiatice au eșuat: în 1999 sonda japoneză Nozomi nu s-a înscris pe orbita corectă iar un mic satelit chinezesc Yinghuo-1 trebuia să fie transportat de misiunea rusă Phobos-Grunt în 2011, însă din cauza unei probleme de propulsie, acesta nu a mai părăsit niciodată orbita Pământului.

După un drum de 10 luni spre Marte, Mangalyaan nu diferă prea mult de sonda lunară Chandrayaan 1, cu care indienii au ajuns pe orbita Lunii. Structura și propulsia sunt similare, dar Mangalyaan a fost evident configurată pentru a studia Planeta Roșie. Cinci instrumente științifice se află la bordul sondei: un fotometru pentru măsurarea abundenței de deuteriu și hidrogen, un spectrometru pentru analiza continuă a mineralogiei suprafeței marțiene, un analizor pentru partea superioară a atmosferei, o cameră foto color pentru cartografiere, dar și pentru imagini cu cei doi sateliți, Phobos și Deimos și un instrument care va analiza distribuția metanului în atmosferă, o enigmă care nu se lasă încă dezlegată și care alimentează zvonurile privind existența vieții pe planeta Marte (metanul putând fi produs atât de bacterii, cât și de procese geologice).