Inspiration Mars s-a sucit

Proiectul Inspiration Mars al miliardarului american Dennis Tito propune un survol al planetei Marte, efectuat de o capsulă ce conține un echipaj uman. Alinierea planetelor face ca o astfel de misiune să fie posibilă în 2018 cu un consum minim de combustibil: capsula va trece aproape de suprafața Planetei Roșii, fără a ateriza, și va folosi gravitația marțiană pentru a se reîntoarce pe Pământ. Toată misiunea ar dura 501 de zile.

Inițial Tito sugera că misiunea se bazează pe întreprinzătorii privați așa că mulți dinte noi s-au gândit la SpaceX și la Falcon Heavy ca vehicul principal. Conform planurilor făcute publice ieri, se pare că noul design al misiunii folosește hardware NASA și Tito sugearează că ar putea fi folosiți și bani publici în misiunea fundației sale.

Va fi nevoie de două lansări succesive: prima ar urma să fie o lansare SLS, racheta dezvoltată în prezent de NASA, pentru a pune pe orbită cele necesare misiunii: treapta superioară a rachetei SLS, un habitat derivat din capsula Cygnus, un modul pentru propulsie și o capsulă asemănătoare cu Orion, pentru a permite echipajului să revină în siguranță pe Pământ. O a doua lansare, efectuată imediat după cea descrisă de mai sus, probabil efectuată cu un propulsor privat de dimensiuni mai mici, urmează să transporte echipajul format din două persoane (soț și soție), care se vor transfera în habitatul lansat anterior și în care vor petrece toate cele 501 de zile în drum spre Marte și apoi înapoi spre Pământ.

Pentru ca misiunea să profite de alinierea planetelor, lansările trebuie să aibă loc la sfârșitul lui 2017 și începutul lui 2018. Problema este că sistemul SLS este în prezent în faza de proiect iar primul zbor este prevăzut pentru a doua jumătate a anului 2017. Exact la timp, veți spune, dar să nu uităm că SLS este un proiect deosebit de complex, finanțat din bani publici, cu o birocrație infernală, așa că întârzierile nu ar fi o surpriză. Iar o amânare a primului zbor cu câteva luni poate anula avantajul adus de alinierea orbitelor celor două planete.

Iată de ce speranțele mele în reușita proiectului lui Tito se năruie o dată cu această știre. O salvare ar veni dacă NASA ar lua în serios acest proiect și l-ar privi ca pe un obiectiv al proiectului SLS. Agenția spațială americană a confirmat că a contactat fundația Inspiration Mars și că s-a oferit să îi ajute cu cele necesare, dar încă nu a fost făcut un anunț oficial în această direcție. Așa că rămâne de văzut dacă vom avea un cuplu care va survola Marte în 2018, însă la cum par aliniate astrele în acest moment, șansele devin mai mici pe zi ce trece.