Falcon 9 și SES-8

Prima tentativă de lansare a satelitului de telecomunicații SES-8 pe o orbită geostaționară a avut loc luni, dar a fost amânată din cauza unor probleme tehnice întâmpinate de racheta Falcon 9. Deși rezolvate până a doua zi, SpaceX a trebuit să aștepte până în noaptea Zilei Recunoștinței pentru a încerca o nouă lansare. Motivul? Datorită traficului aerian mai dens cu ocazia sărbătorii americane, autoritățile aviatice nu au dorit să perturbeze zborurile din preajma rampei de lansare, așa că nu au dat undă verde companiei SpaceX decât pentru data de 28 noiembrie, după miezul nopții.

De data aceasta, nu a fost detectată nici o problemă tehnică înainte de lansare, așa că numărătoarea inversă a continuat fără incidente, până la zero, când motoarele Merlin ale rachetei Falcon 9 au fost pornite. Imediat însă, computerul de bord a ordonat întreruperea imediată (și automată) a lansării. Racheta a intrat în safe-mode și inginerii au încercat să o pregătească pentru o nouă tentativă de lansare (fereastra este de aproximativ o oră). Elon Musk a declarat la câteva minute de la incident că a fost detectată o comportare anormală a motoarelor, a căror putere înregistrată de computerul de zbor nu a fost cea așteptată, așa că acestea au fost imediat oprite. Datele preliminare arătau însă în regulă, așa că  numărătoarea inversă a fost reluată,pentru o nouă încercare la ora 01:44, însă cu 48 de secunde înainte, lansarea a fost amânată.

Detalii SpaceAlliance:

  • SES a primit o reducere de pret, intra intr-un parteneriat strategic pentru anii viitori care ii da acces la un lansator de ultima generatie si nu de neglijat, de pe teritoriul SUA.
  • Aceasta este prima lansare GEO pentru Falcon 9, exista un risc sporit pentru acest zbor, insa incarcatura este in intregime asigurata.
  • Agenda companiei SES nu este atat de stricta pentru ca la slotul orbital 95 de grade est unde va fi plasat SES 8 mai exista si satelitul NSS 6, deci furnizarea serviciilor nu este influentata de o amanare de cateva zile.
  • Referitor la lansare, nu este vorba de curaj, ci de cost si risc. Nimeni nu reia procedura de lansare daca problemele nu au fost clarificate inainte. Multe din verificari sunt automate, iar eventualele semnale false date de echipament spun ca este loc de imbunatatire.
  • Cantitatea de combustibil incarcata in SES 8 este fixa (capacitatea maxima a rezervoarelor), pentru ca durata de viata a unui satelit GEO depinde de capacitatea sa de manevra.
  • Indiferent de timpul de lansare (in fereastra de lansare) orbita GTO in care Falcon 9 trebuie sa il lase pe SES 8 este aceeasi (295 km x 80000 km x 20.75 grade inclinatie). Variabila este la racheta (cantitatea de combustibil consumata, timpi de ardere etc.).
  • O data plasat in GTO, SES 8 va fi manevrat spre GEO (circularizarea traiectoriei + scaderea inclinatiei orbitale). Calculele se refac dupa lansare in functie de deviatia rachetei (calitatea injectiei orbitale)