Scott M. Carpenter (1925-2013)

Al doilea american care a orbitat Pământul și al 6-lea om care a ajuns în spațiu (al 4-lea american), Scott M. Carpenter, ne-a părăsit ieri, în urma complicațiilor unui atac cerebral. În mai 1962, Carpenter avea să zboare în singura sa misiune în spațiul cosmic, la bordul capsulei Aurora 7, propulsată de o rachetă Atlas. După 3 ocoluri date planetei noastre și după aproape 5 ore de zbor, Carpenter se întoarce la sol, îndeplinindu-și toate obiectivele principale ale misiunii.

Din acest moment, John Glenn rămâne singurul supraviețuitor al lotului inițial de șapte astronauți, recrutați de NASA în 1959, care au zburat în programul Mercury, iar unii dintre ei și în Gemini, Apollo (Schirra) sau chiar STS (Glenn). Ironia face ca Glenn să fie și cel mai în vârstă dintre ei, fiind născut în 1921, cu doi ani mai devreme decât Schirra și Shepard.

“We’re all facing the Grim Reaper, … It’s like John Denver put it in one of his songs — ‘Live, live without care”.
–Scott M. Carpenter

1 Comment

  1. Am vazut (pentru a nu stiu cata oara) dvd-ul despre misiunile Nasa.Era acolo si Scott.Astept cu nerabdare ca omul sa paraseasca din nou orbita pamantului.Sa vad astronauti ca mai pasesc pe Luna sau chiar pe Marte.Dar din partea SUA nu mai am mari sperante.Am citit ca China ar avea in plan un lansator spatial de calibrul lui Saturn 5.Long March 9 se numeste.Ar putea avea loc prima lansare prin 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *