LADEE pe orbită selenară

Acum 6 zile, sonda LADEE, lansată în 7 septembrie de către o rachetă Minotaur V, dădea un ultim ocol Pământului, luându-și avânt pentru inserția pe orbita lunară. Manevrele complicate pe care le-a executat sonda până acum au fost menite să economisească cât mai mult combustibilul consumat pentru a ajunge în preajma Lunii. Un zbor direct ar fi fost mult mai rapid, dar necesita mai mult combustibil și astfel o masă utilă mai mică, pentru instrumentele științifice, sau prețuri mai mari pentru lansare (prin folosirea unui vehicul mai puternic).

LADEE a mai survolat Pământul în data de 13, 21 septembrie și, ultima dată, în 1 octombrie. Ieri, în ciuda sistării majorității activităților NASA, echipa LADEE s-a aflat la datorie și a inițiat o manevră de frânare, care a plasat sonda pe orbită în jurul Lunii (la o altitudine de 590 km). Legile fizicii nu așteaptă rezolvarea disputelor politice din Congres, dacă echipa de ingineri nu ar fi intervenit pentru a corecta traiectoria sondei, aceasta ar fi fost pierdută definitiv.

Peste două zile, o nouă manevră va duce sonda pe o orbită mai aproape de suprafața selenară (250 km), urmată peste alte 3 zile de o nouă manevră care are rolul de a circulariza orbita. Din acel moment, misiunea LADEE începe, cu 30 de zile în care sonda își va verifica parametri și starea instrumentelor de la bord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *