LADEE pe orbită selenară

Acum 6 zile, sonda LADEE, lansată în 7 septembrie de către o rachetă Minotaur V, dădea un ultim ocol Pământului, luându-și avânt pentru inserția pe orbita lunară. Manevrele complicate pe care le-a executat sonda până acum au fost menite să economisească cât mai mult combustibilul consumat pentru a ajunge în preajma Lunii. Un zbor direct ar fi fost mult mai rapid, dar necesita mai mult combustibil și astfel o masă utilă mai mică, pentru instrumentele științifice, sau prețuri mai mari pentru lansare (prin folosirea unui vehicul mai puternic).

LADEE a mai survolat Pământul în data de 13, 21 septembrie și, ultima dată, în 1 octombrie. Ieri, în ciuda sistării majorității activităților NASA, echipa LADEE s-a aflat la datorie și a inițiat o manevră de frânare, care a plasat sonda pe orbită în jurul Lunii (la o altitudine de 590 km). Legile fizicii nu așteaptă rezolvarea disputelor politice din Congres, dacă echipa de ingineri nu ar fi intervenit pentru a corecta traiectoria sondei, aceasta ar fi fost pierdută definitiv.

Peste două zile, o nouă manevră va duce sonda pe o orbită mai aproape de suprafața selenară (250 km), urmată peste alte 3 zile de o nouă manevră care are rolul de a circulariza orbita. Din acel moment, misiunea LADEE începe, cu 30 de zile în care sonda își va verifica parametri și starea instrumentelor de la bord.