Juno în safe mode

După LADEE, a fost timpul lui Juno să survoleze Pământul, în drumul său spre Jupiter. Lansată în 2011, sonda folosind gravitația planetei noastre pentru a câștiga un plus de viteză și a economisi astfel combustibil, la fel cum a făcut LADEE acum câteva zile, în drumul său spre Lună. Doar că, după terminarea survolului, Juno a intrat pe neașteptate în safe-mode. Inginerii de la sol sunt în contact cu sonda, care răspunde perfect la comenzi și aceasta se îndreaptă spre Jupiter după cum a fost stabilit, urmând să ajungă pe orbita planetei în 2016. Pentru a identifica cauza intrării automate în safe-mode, vor fi necesare analize amănunțite ale telemetriei, dar faptul că Juno se află sub control este deja o veste bună. Spre deosebite de LADEE care și-a activat propulsoarele când a survolat Pământul, Juno a fost pasivă din acest punct de vedere și a lăsat totul pe seama gravitației, așa că defecțiunea minoră care s-a produs la bord nu i-a afectat în vreun fel traiectoria. Survolul a fost atât de exact efectuat încât Juno va ajunge la destinație cu o eroare de ±2km, după o călătorie de 2.8 miliarde de kilometri.

2 Comments

 1. Buna Claudiu,

  Sunt cateva observatii la articolul tau:
  1. Cei 2 km se refera la coridorul de intrare inaintea manevrei de gravitatie asistata (fata de traiectoria optima), insa deviatia finala, datorita distantei, va fi mai mare
  2. Din fericire, Juno este un satelit stabilizat prin rotatie, deci mult mai putin sensibil la astfel de evenimente decat un satelit stabilizat tri-axial. Impactul din punctul de vedere al traiectoriei a fost mic.
  3. Safe-mode-ul pare de natura electrica/termica, eclipsa prin care a trebuit sa treaca (20 de minute, intre 19:19 UTC si 19:39 UTC) fiind un eveniment singular. Cert este ca la achizitia de telemetrie de catre statia de sol din Perth, satelitul a fost gasit in safe mode. La prima vedere cel putin doua experimente au fost afectate: studiul anomaliei ‘fly-by’ a Pamantului si secventa de imagini pe care JunoCam trebuia sa o realizeze.

  http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111029052247

  http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110907050150

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *