Lebăda

În 18 septembrie, o rachetă Antares a transportat pe orbită un modul construit de Orbital Sicence, denumit Cygnus-1 (Lebăda). Cygnus trebuia să ajungă din urmă Stația Spațială Internațională patru zile mai târziu. Unele probleme de comunicare ale unui modul GPS de pe Cygnus a făcut ca andocarea să fie amânată până astăzi. Între timp, trei noi astronauți au ajuns la bordul ISS cu o capsulă Soyuz (TMA-10M), manevră care a influențat în cele din urmă data unei noi tentative de andocare.

Însă astăzi, la ora 14:00, a doua capsulă privată avea să se cupleze cu Stația Spațială Internațională (după SpaceX și Dragon). După ce s-a apropiat timid de ISS, până la câțiva metri, brațul robotic al stației a capturat capsula. În cursul zilei de astăzi, același braț robotic va manevra capsula spre portul Harmony, unde va rămâne aproximativ patru săptămâni.

Astronauții de pe ISS vor descărca o încărcătură de 700 kilograme de provizii și piese de schimb. Cygnus nu este proiectată pentru a supraviețui reintrării în atmosferă (spre deosebire de Dragon), așa că înainte de decuplarea de ISS va fi umplută cu aproximativ o tonă de reziduuri.

Următoarea misiune Cygnus este programată pentru luna decembrie. Designul capsulei Cygnus (și al ATV-ului european) a fost inspirat din modulele  MPLM pe care NASA le folosea în timpul zborurilor navetei spațiale pentru a transporta încărcături către ISS. Însă spre deosebire de MPLM, Cygnus decolează la bordul unei rachete și poate face singură manevrele de apropiere de ISS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *