Lansare reușită pentru Falcon 9 v1.1

Noua rachetă Falcon 9 a celor de la SpaceX, a fost lansată ieri la ora 19:00 de la baza aeriană Vandenberg, din California. Inițial programată pentru 14 septembrie, lansarea a fost amânată în urma unor anomalii detectate în timpul unui test efectuat pe rampa de lansare cu câteva zile înainte. Apoi, testele efectuate de armată cu rachetele balistice Minuteman III din 22 și 26 septembrie au amânat lansarea Falcon 9 până ieri.

Versiunea 1.1 a rachetei are ambele trepte mai lungi și o dispunere diferită, ortogonală a celor 9 motoare Merlin de la bază (a doua treaptă are un singur motor Merlin). Lansarea a fost a 11-a pentru o rachetă Falcon și a șasea lansare Falcon 9, dar prima în această configurație.

Încărcătura de astăzi nu a mai fost capsula Dragon, așa cum ne-au obișnuit cei de la SpaceX în ultimul timp, ci un satelit experimental canadian, Cassiope, care a ajuns cu bine pe orbită. Lansarea a fost făcută de la Vandenberg tocmai pentru a testa capabilitatea rachetei Falcon 9 de a plasa încărcături pe orbită polară, lucru imposibil de la Cape Canaveral.

Din păcate, două obiective secundare ale misiunii nu au fost atinse. Prima treaptă, după desprinderea programată, trebuia să plutească liber o perioadă, apoi să efectueze două reporniri ale motorului, care urmau să o aducă controlat deasupra oceanului, un test care face parte din planurile SpaceX de a avea în viitor o rachetă complet reutilizabilă. Motorul a fost repornit cu succes prima dată, dar a doua sa repornire a cauzat o rotire necontrolată a rachetei, care a inițiat astfel imediat procedura de oprire a motorului, prima treaptă revenind până la urmă necontrolat în apele Pacificului. Al doilea test presupunea o repornire a celei de-a doua trepte în spațiu, după eliberarea încărcăturii, însă motorul a detectat o problemă care a dus la anularea restartului. Elon Musk a anticipat, înainte de lansare, că șansele de a controla complet prima treaptă până deasupra oceanului sunt de 20%.

SpaceX a anunțat însă tot ieri că urmează în viitorul apropiat noi teste și mai îndrăznețe din cadrul programului Grasshopper: altitudini mai mari și manevre mai complexe.