LADEE

Știați că Luna are atmosferă? Chiar dacă este foarte subțire și rarefiată, ea există și cercetătorii cred că este cel mai întâlnit tip de atmosferă din sistemul solar, așa că i-au dat și un nume frumos: exosferă periferică, deși au recunoscut că nu se cunosc detalii despre ea.

Pentru a clarifica nițel lucrurile, NASA va lansa peste câteva zile spre Lună sonda LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). Totul a pornit din timpul misiunilor Apollo, când astronauții ajunsi pe Lună au observat un halou când priveau spre orizont, în timpul apusului. LADEE va determina dacă praful din atmosfera Lunii este responsabil pentru acest fenomen, sau avea de-a face cu alte mecanisme deocamdată neelucidate.

Principalele obiective ale misiunii sunt determinarea cât mai exactă a densității și compoziției atmosferei, precum și măsurarea variabilității spațiale și temporale a acesteia, investigarea modului de interacțiune cu suprafața selenară, caracterizarea prafului exosferic și impactul său asupra atmosferei și studiul amănunțit (dimensiune particule, sarcini electrice și distribuția spațială a sarcinilor electrostatice) al firelor de praf lunare. Misiunea va dura aproximativ 100 de zile și va începe la 30 de zile după lansare.

Sonda conține trei instrumente științifice: un spectrometru în ultraviolet și vizibil (UVS), un spectrometru de masă (NMS) și un detector de particule (LDEX). Primul instrument va analiza compoziția atmosferei și poate detecta de la distanță prezența prafului lunar, folosind radiația luminoasă cu lungimea de undă cuprinsă între 230 și 810 nanometri. Spetrometrul de masă, al doilea instrument, va măsura variații ale compoziției chimice din atmosfera lunară, fiind capabil să detecteze gaze precum argon (care este un marker al activității geologice interne), heliu (important pentru a înțelege importanța vântului solar în generarea și dinamica exosferei lunare), dar și elemente metalice, semnale ale unor procese mai energetice care pot avea loc la suprafața Lunii (cum ar fi, spre exemplu, împrăștierea materialului meteoritic de la suprafața Lunii de către vântul solar). Spectrometrul poate detecta atât gaze neutre (pe care le ionizează pentru a putea fi detectate), cât și ioni prezenți deja în jurul satelitului nostru natural.

Pe lângă aceste trei instrumente, LDEE va fie echipată și cu un dispozitiv experimental de comunicații, Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD) care, după cum îi spune și numele, va testa o tehnologie nouă de transmisii de date între sondă și Pământ folosind radiația luminoasă, spre deosebire de comunicațiile radio, omniprezente deocamdată în sondele interplanetare. Noua tehnologie promite posibilitatea transmiterii unei cantități mai mari de date folosind terminale cu volum și masă reduse și deci mai ieftine. Trei stații terestre vor sta cu ochii ațintiți spre LADEE: una la White Sands (New Mexico), alta în California și o a treia în Tenerife, la un observator al Agenției Spațiale Europene.

La finalul misiunii, LDEE va plonja spre suprafața Lunii, continuând să transmită date până în ultima clipă. Din păcate, misiunea este limitată de nivelul de combustibil de la bord, iar sonda va trebui să efectueze o serie de acrobații și manevre pentru a-și îndeplini misiunea. O orbită circulară 50 x 50 kilometri necesită corecții la fiecare 3-5 zile, datorită câmpului gravitațional neuniform al Lunii, așa că sonda va petrece cât mai mult timp posibil pe o orbită eliptică, 50 x 150 km altitudine. Inițial, în prima fază, LADEE se va înscrie pe o orbită mai înaltă, circulară, la o altitudine de 250 km, apoi va coborî la 75 km, pentru a-și calibra instrumentele de la bord, înainte de a începe propriu-zis misiunea științifică.

LADEE este prima sondă selenară lansată de către o rachetă Minotaur 5 și prima misiune interplanetată lansată de la centrul din insula Wallops. Lansatorul are cinci trepte, toate cu combustibil solid, și o înălțime de 24.6 metri. Primele trei trepte sunt propulsate de motoare Peacemaker (folosite inițial pentru rachete balistice intercontinentale) și vor arde timp de 208 secunde, după care vor fi abandonate în oceanul Atlantic. A patra treaptă are un motor Star 48Bv și va arde 84.8 secunde, pentru a plasa încărcătura pe orbita terestră joasă. Ultima treaptă, cu un motor Star 37FM, arde timp de 63.5 secunde. Puțin după 5 minute de la consumarea combustibilului ultimei trepte, încărcătura se va desprinde de vehicul iar de aici înainte, toate manevrele vor fi efectuate de sistemul de propulsie de la bordul sondei. Timpul petrecut de LADEE în drum spre Lună depinde de momentul lansării, oportunitate care începe în data de 6 septembrie și care durează 5 zile. Fereastra extinsă se închide în data de 14 octombrie.